NS wil geld van het rijk om het treinkaartje goedkoper te maken

© RTV Utrecht
UTRECHT - NS-topman Roger van Boxtel wil dat het treinkaartje rondom de spits goedkoper wordt. Hij hoopt zo het aantal reizigers te spreiden en de uitpuilende treinen in de ochtendspits terug te dringen. Geld voor de korting heeft de NS volgens van Boxtel niet. Hij vraagt het kabinet om bij te springen.
Van Boxtel wil dat reizigers die de spits tussen 07.30 en 08.30 uur mijden, veertig procent korting krijgen. "Betere spreiding is de enige manier om uitpuilende treinen in de ochtendspits terug te dringen en meer automobilisten naar het ov te lokken", zegt hij in De Telegraaf.

35 MILJOEN

Extra korting in de randen van de spits zal de NS naar verwachting jaarlijks 35 miljoen euro kosten. Dat geld heeft het bedrijf niet. Van Boxtel vraagt het kabinet dat bedrag op te nemen in het budget om de klimaatdoelen te halen. In het regeerakkoord is afgesproken dat er jaarlijks 300 miljoen beschikbaar is voor initiatieven die bijdragen aan de klimaatdoelen van het kabinet.
"We willen dat forensen zoveel mogelijk de trein kiezen om files en vervuiling tegen te gaan. Dan moet het ov een betaalbaar, snel en comfortabel alternatief zijn." Zelf investeert de NS tot 2023 vier miljard in nieuwe treinen en renovatie van materieel.

PROEF

Het geven van korting is volgens de NS een effectieve maatregel, blijkt uit een eerdere proef. Ruim 22.000 treinreizigers kregen drie maanden lang korting als ze niet de trein zouden nemen tijdens de spits.
Het aantal reizigers dat incheckte tijdens het drukste deel van de ochtendspits daalde daardoor met 5,5 procent. Op het grootste piekmoment in de ochtend - rond 8.00 uur - daalde het aantal incheckers zelf met 10 procent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.