ProRail: onduidelijk of Cartesiusweg later vanmiddag weer open kan

© Twitter / Prorail
UTRECHT - Het is nog altijd niet duidelijk wanneer de Cartesiusweg in Utrecht weer open kan. "We weten oprecht niet hoe lang het nog duurt", zegt Coen van Kranenburg van ProRail. De spoorbeheerder houdt er rekening mee dat de problemen nog wel tot na de avondspits kunnen duren.
Het viaduct wordt verbreed en bij sloopwerkzaamheden zijn twee ondersteuningspalen verschoven. Uit voorzorg is daarom de Cartesiusweg afgesloten voor al het verkeer.

STAALPLATEN

Gisteravond en vannacht is volgens Kranenburg 'met man en macht' gewerkt om het viaduct weer stabiel te krijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld grote dikke staalplaten geplaatst. "Dat moet je uren en uren monitoren", zegt Kranenburg.
Vandaag wordt opnieuw versteviging aangebracht. Daarna kan pas duidelijk worden of de situatie inderdaad weer stabiel genoeg is. De weg blijft in elk geval tot 16.00 uur afgesloten. Dan wordt vergaderd met alle betrokkenen en bekeken of het veilig genoeg is om het verkeer er weer langs te laten gaan.

AVONDSPITS NOG ONZEKER

"Maar ik houd er ook nog rekening mee dat vanmiddag wordt gezegd: we willen nog meer zekerheid hebben", zegt Kranenburg.
Of er tijdens de avondspits weer over de Cartesiusweg gereden kan worden, kan hij dan ook nog niet zeggen. "Het is ontzettend vervelend voor alle mensen in Utrecht die gebruik maken van de weg, maar veiligheid gaat voor alles."

OORZAAK NOG ONBEKEND

Het is nog altijd onduidelijk waardoor de ondersteuningspalen zijn verschoven. "We zijn uiterst verbaasd", zegt Kranenburg. Volgens ProRail waren er juist extra veiligheidsmaatregelen in acht genomen bij de werkzaamheden.
"We hebben het dubbele aantal tijdelijke ondersteuners ingezet van wat je normaal bouwtechnisch zou moeten doen daar. Dus we hebben nog geen oorzaak. Daar zoeken we hard naar."

FILES EN FRUSTRATIES

Door de wegafsluiting moet het verkeer omrijden en staat het op omliggende wegen flink vast. Bewoners van de Schepenbuurt balen van het verkeer dat nu door hun wijk rijdt. "Auto's racen door de straat", zegt een bewoonster tegen verslaggever Jiri Glaap.
Veel fietsers klagen dat de omleiding niet goed is aangegeven. Er zijn meer borden nodig, zeggen zij enigszins geërgerd tegen verslaggever Jiri Glaap als ze stranden op de Cartesiusweg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.