NOS: Geen landelijk vuurwerkverbod

© RTV Utrecht
UTRECHT - Er komt geen landelijk vuurwerkverbod. Dat meldt de NOS. Veel burgemeesters en ook de politie zouden liever zien dat er een landelijk verbod komt, maar daar kan de coalitie het niet eens over worden.
Nu is het zo dat elke gemeente zelf een beperkt aantal vuurwerkvrije zones mag aanwijzen. Dat blijft zo. Maar in de praktijk maken gemeenten daar amper gebruik van omdat het lastig uitvoerbaar is.
POLITIEVAKBOND WOEDEND
De politievakbond is woedend en voelt zich niet gehoord. "Weer heeft de vuurwerklobby gewonnen", zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond tegen de NOS. De jaarwisseling is volgens hem een risicovolle nacht voor politiemensen. Jaarlijks zijn er honderden incidenten.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde vorig jaar om een totaalverbod in te stellen op vuurwerk dat veel letsel kan veroorzaken, zoals rotjes en vuurpijlen. Volgens de raad is de "veiligheid in het geding" tijdens de jaarwisseling.
Gemeenten als Utrecht en Amersfoort hebben eerder gezegd dat ze vinden dat een discussie over een algeheel vuurwerkverbod landelijk gevoerd zou moeten worden. "De aanpak van illegaal vuurwerk en de mogelijke invoering van een verbod zijn alleen effectief als het landelijk gebeurt", zei loco-burgemeester Everhardt eerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.