Eerste kinderziekte Leidsche Rijn Centrum zichtbaar

© RTV Utrecht / Ouidad Amri
PROVINCIE UTRECHT - Nog geen maand na de opening van Leidsche Rijn Centrum is de eerste kinderziekte zichtbaar geworden. Door een tekort aan (buiten)stallingen zetten fietsers hun tweewielers massaal op de stoep en op pleinen. Vooral op het Brusselplein voor de Jumbo staat regelmatig een zee aan fietsen.
Buurtbewoner Xander Coolen reageerde op twitter met een foto en doet zijn beklag. "Als je boodschappen wilt doen, kan je eigenlijk niet parkeren met de fiets", zegt hij. De fietsen zorgen op dit moment nog niet voor veel overlast, maar dat verandert volgens Coolen als de geplande horecazaken hun deuren openen en hun terrassen buiten zetten. Coolen: "Op dat plein lopen duizenden mensen. Het is niet de bedoeling dat daar fietsen komen te staan, daar is ook geen ruimte voor."
De Fietsersbond zag tijdens de planfase van het centrum de problemen al aankomen. Er is namelijk wel een overdekte fietsenstalling, maar die is te ver van de supermarkt. "We hebben de gemeente al gewaarschuwd dat fietsers hun fiets op het plein zullen zetten en niet in de stalling", vertelt Ria Glas van de Fietsersbond. "Je moet vanuit de stalling echt helemaal omlopen om bij de winkel te komen en dan moet je dus met je volle boodschappentas weer terug. Terwijl je juist met de fiets gaat zodat je dichtbij de winkels kunt parkeren."
Oplossingen zijn er ook. De fietsersbond pleit voor een extra ingang in de supermarkt, aan de kant van de fietsenstalling. Volgens buurtbewoner Xander Coolen kan de parkeergarage voor auto's, die wel makkelijk te bereiken is vanuit de supermarkt, een oplossing bieden. "Die staat absoluut niet vol, ik denk dat het slim is om ruimte in de parkeergarage te reserveren voor fietsers."
Volgens de gemeente weten fietsers de overdekte stalling simpelweg nog niet goed vinden. Door beter aan te geven waar de stalling is hopen ze de problemen op te kunnen lossen.
Stallingstress in Leidsche Rijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.