Primeur: geen rubberkorrels of zand op Amersfoorts kunstgrasveld

© KiekNu, Gerrit Vink
AMERSFOORT - Voetbalclub ASC Nieuwland uit Amersfoort heeft als één van de eerste voetbalclubs in Nederland een kunstgrasveld aangelegd zonder rubberkorrels, kurk of zand. Morgen wordt voor het eerst een wedstrijd gespeeld op het veld. De discussie over de mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid van rubberkorrels heeft volgens de club geen rol gespeeld in de aanleg.
"Het heeft vooral te maken met de nieuwe spelvormen die de KNVB wil introduceren, bijvoorbeeld twee tegen twee partijtjes", vertelt bestuurder Remco Reiding, "daar is een ander veld voor nodig, een andere grootte met andere lijnen. Maar goed, zonder korrels ook geen discussie natuurlijk." Die discussie speelde in de provincie Utrecht vooral in Baarn. De gemeente liet daar onder andere een Cruyff Court vervangen.
Volgens Reiding is het voor de ouders prettig dat ze zich daar in ieder geval geen zorgen over hoeven te maken. "In de tijd dat het zo in het nieuws was is er bij ons ook over gesproken. Omdat vooral de jongste jeugd op het veld gaat spelen is dat wel relevant natuurlijk."
Normaal gesproken zorgen de rubberkorrels of het zand voor de demping van een veld. Dat is opgelost door een schokdempende mat. Reiding: "Het is een pilotproject, maar voor de jongste jeugd zou het genoeg moeten zijn. Als je het zwaarder gaat belasten zou je er zand tussen kunnen doen, maar dat is niet onze intentie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.