Studenten UU krijgen voorrang bij universiteitsbieb

Drukte bij de bieb op de Drift.
Drukte bij de bieb op de Drift. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - De Universiteit Utrecht gaat de universiteitsbibliotheken op sommige momenten alleen toegankelijk maken voor haar eigen studenten. Dat meldt de universiteit na klachten over drukte in de bieb.
Begin deze maand trok de U-raad, een medezeggenschapsorgaan van medewerkers en studenten van de universiteit, aan de bel over de chaos in de universiteitsbibliotheken. Het zou volgens de raad zo druk zijn, dat veel studenten 's ochtends vroeg al komen om een plek te 'reserveren'.
De U-raad pleitte toen voor een proef waarbij de universiteitsbibliotheken op de Uithof en de Drift vier keer per jaar voor studenten van de UU gereserveerd zouden worden. Die gebeden lijken nu verhoord.
De universiteit start met een proef waarin de studieplekken in de tentamentijd voorbehouden zijn aan eigen studenten. Het gaat in eerste instantie om een pilot, van 15 oktober tot en met 8 november.
Als studenten, die wij goed willen opleiden en die collegegeld betalen, in de tentamenperiodes niet terecht kunnen in de bibliotheek, dan is de balans zoek
Collegevoorzitter Anton Pijpers
Collegevoorzitter Anton Pijpers zegt veel waarde te hechten aan gastvrijheid. "Maar nu is gebleken dat 40% van de plekken in de tentamenperiode door mensen bezet wordt die niet aan de universiteit verbonden zijn. Als studenten, die wij goed willen opleiden en die collegegeld betalen, in deze periodes daardoor niet terecht kunnen, dan is de balans zoek."
De komende weken worden de plannen voor de pilot verder uitgewerkt, meldt de universiteit. Ook wordt gekeken naar ervaringen bij andere universiteitsbibliotheken in het land, die vaak al een vorm van toegangsbeleid kennen. Begin september start een publiekscampagne om bezoekers te informeren over de proef.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.