Inkorten scholierenlijn jaagt ouders op kosten

© RTV Utrecht
NIEUWER TER AA - Een groep ouders uit de omgeving van Wilnis, Nieuwer Ter Aa en Kockengen zijn bezorgd over het voornemen van busvervoerder Syntus om lijn 646/647 in te korten. "Onze kinderen kunnen nu rechtstreeks met de bus van de Bovendijk in Wilnis naar het Driestar College in Gouda, straks moeten ze overstappen op treinstation Woerden", laat moeder Eline Peters weten.
Op zich valt het met de extra reistijd wel mee. Het zijn vooral de kosten waar de ouders van de ongeveer 150 kinderen problemen mee hebben. Peters: "Voor 776 euro per jaar kunnen de kinderen nu met de bus naar Gouda, dat wordt straks 1446 euro. Dat is een kostenstijging van 86 procent."
Syntus zegt te proberen de extra kosten te beperken. "Wij zullen ons tot het uiterste inspannen om een tariefintegratie met NS mogelijk te maken."
Voor 776 per jaar kunnen de kinderen nu met de bus naar Gouda, dat wordt straks 1446 euro. Dat is een kostenstijging van 86 procent.
Bezorgde ouder

DRUKKER

Volgens de busvervoerder is het op de weg drukker geworden waardoor bussen langer onderweg zijn terwijl het beschikbare budget gelijk blijft. "Daarom bekijken we in de gehele provincie welke buslijnen in frequenties verlaagd, ingekort of opgeheven kunnen worden. De lijnen 646 en 647 zijn daar voorbeelden van. Wij zijn voornemens om deze lijnen in te korten tot station Woerden, waar kan worden overgestapt op de trein naar Gouda. Met een overstap van de scholierenlijnen op de trein in Woerden wordt de reis meer dan 15 minuten sneller en de bus rijdt niet meer parallel aan de trein."
Met een overstap van de scholierenlijnen op de trein in Woerden wordt de reis meer dan 15 minuten sneller en de bus rijdt niet meer parallel aan de trein.
Syntus

GELOOFSOVERTUIGING

Meer in de buurt zijn ook andere middelbare scholen waarvoor de kinderen minder lang hoeven te reizen, maar de ouders kiezen juist voor de school in Gouda omdat deze een christelijk karakter heeft. Peters: "Het Driestar College is een reformatorische school die aansluit bij onze overtuiging en de situatie thuis. De keuze voor deze school komt vanuit ons hart."
Interview met Eline Peters

MOTIE

De SGP en de ChristenUnie in de Provincie dienen komende maandag een motie in tegen de plannen van Syntus. In de gemeenteraad van De Ronde Venen is er al over gesproken en ook in de gemeente Stichtse Vecht wordt het onderwerp door de christelijke partijen aangekaart.
De plannen van Syntus zijn nog niet definitief. Op 11 september zullen Gedeputeerde Staten het vervoerplan 2019 van Syntus Utrecht vaststellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.