Gezochte agressieve man Soestduinen geen tbs'er

Politie te paard in Soest tijdens de zoekactie gisteren.
Politie te paard in Soest tijdens de zoekactie gisteren. © Caspar Huurdeman
SOESTDUINEN/AMERSFOORT - De vermiste man die vanmorgen is opgepakt in de buurt van Amersfoort was niet ontsnapt uit een tbs-kliniek. In de omgeving van Soestduinen werd daarover veel gespeculeerd tijdens de dagenlange zoektocht.
De politie zette sinds woensdagavond veel agenten in om de man te vinden. Volgens opsporingsberichten via onder meer Burgernet ging het om iemand die agressief is en beter maar niet zomaar benaderd moet worden. Ook opsporingsambtenaren, medewerkers van Utrechts Landschap en de marechaussee zochten mee in onder meer Soestduinen en Soest.

GERUCHTEN

De massale zoekactie bracht veel onrust te weeg. In whatsappgroepen, op sociale media en tijdens de avondvierdaagse die deze week in Soest werd gelopen gonsde het van de geruchten. Dat de gezochte man een ontsnapte tbs'er zou zijn ligt echter niet voor de hand. In dat geval zou het Openbaar Ministerie de leiding nemen bij de zoekactie.
In de Amersfoortse vestiging van de Van der Hoevekliniek werd de afgelopen dagen in ieder geval niemand gemist. Een woordvoerster benadrukt desgevraagd dat er zeker geen mensen uit de longcare-afdeling in Amersfoort zijn ontsnapt. Op deze locatie verblijven mensen met een tbs-maatregel en een zogeheten inbewaarstelling. "Als iemand buiten loopt, dan is daar toestemming voor verleend", zegt ze tegen RTV Utrecht. De kliniek wil verder geen mededelingen doen over patiënten.

PSYCHISCHE PROBLEMEN

Waarschijnlijker is het dat de vermiste iemand met psychische problemen is, die gedwongen is opgenomen. Vanmorgen werd hij bij Amersfoort gezien en grepen agenten hem in de kraag.
Volgens een politiewoordvoerster is de man "aan het zorgkader overgedragen". Over zijn achtergrond doet de politie uit privacy-overwegingen geen nadere mededelingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.