RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rechtszaak tegen moordenaar Anne Faber van start: nog veel vragen bij familie en OM

1/4
UTRECHT - Wat bezielde Michael P. toen hij op vrijdag 29 september Anne Faber om het leven bracht? Het is een van de vele vragen waar het OM de komende dagen antwoord†op†hoopt te krijgen tijdens de inhoudelijke behandeling. P. staat terecht voor het verkrachten en doden van de Utrechtse vrouw.

De rechtbank heeft maandag en dinsdag uitgetrokken om de details van de zaak te bespreken. De officieren van justitie zullen de verdachte dan ook uitvoerig ondervragen. Bij de familie zorgen de vragen over wat hij met Anne heeft gedaan voor†grote onzekerheid.

"De wreedheid waarmee Anne om het leven is gebracht is eigenlijk met geen pen te beschrijven", zei†Hans Faber eerder. Hij is de oom van Anne. "We zijn blij dat ze gevonden is, maar er overheerst nog steeds veel boosheid, onmacht en pijn bij de familie en†nabestaanden."

 Anne Faber. Anne Faber. | Foto: Het Huis Utrecht

VERMISSING
Anne Faber verdween op vrijdag 29 september nadat ze een fietstocht maakte door onder meer Hollandsche Rading en Baarn. Na een intensieve zoektocht in onder meer Baarn, Huis ter Heide, Den Dolder en Soest werd haar lichaam twee weken later teruggevonden in een bos bij Zeewolde. Volgens het OM werd Anne mishandeld, daarna meerdere keren verkracht en vervolgens vermoord.

De zaak kwam aan het rollen na de vondst van Anne's jas. Op het kledingstuk werd een dna-spoor aangetroffen dat matchte met het dna-profiel van†Michael P. Hij verbleef op dat moment als patiŽnt in de Altrecht-kliniek in Den Dolder vanwege de verkrachting van twee meisjes in Nijkerk in†2010.

 Forensisch onderzoek in het bosgebied bij Zeewolde waar het lichaam van Anne Faber werd gevonden. Forensisch onderzoek in het bosgebied bij Zeewolde waar het lichaam van Anne Faber werd gevonden. | Foto: ANP

Twee weken later na de verdwijning werd het lichaam van Anne - op aanwijzing van Michael P. -†gevonden in een bosgebied bij Zeewolde. Volgens het OM heeft P. de Utrechtse vrouw om het leven gebracht door met een mes in haar hals te steken. Voordat ze stierf, werd ze meerdere keren verkracht.

10 januari 2018: Anne Faber gedood op dag van verdwijning, P. bekent en werkt mee aan onderzoek


PSYCHISCH ONDERZOEK
Bij†de eerdere veroordeling wegens de verkrachting in Nijkerk weigerde†P. nog†mee te werken aan psychisch onderzoek, hij kon daarom niet tot tbs worden veroordeeld. Dit keer werkte hij wťl mee.

"Hij vindt het nu heel belangrijk dat duidelijk wordt hoe de gebeurtenissen hebben kunnen plaatsvinden, maar ook hoe hij als persoon in elkaar zit", aldus advocaat Niels Dorrestein die P. bijstaat.

MISHANDELINGEN
Afgelopen week†meldde het OM†dat P. ook vijf mensen in het Pieter Baan Centrum heeft mishandeld. Die incidenten zijn toegevoegd aan de zaak die de komende dagen behandeld wordt bij de rechtbank in Utrecht.

Justitie wil ook dat de verdachte zijn straf voor verkrachtingen en afpersingen in Nijkerk volledig uitzit. Volgens het OM heeft hij geen recht op voorwaardelijke invrijheidsstelling in die zaak, omdat hij zich ondertussen ernstig heeft misdragen.

Dit zijn zware dagen, met name voor de familie van Anne"
Ruth Jager - advocaat familie Faber

INHOUDELIJKE BEHANDELING
In de rechtbank wordt duidelijk wat zich precies heeft afgespeeld tijdens de verdwijning en hoe Anne Faber om het leven kwam. Ook spreken deskundigen van het Pieter Baan Centrum over het psychische onderzoek naar Michael P.†Dit weekend werd via RTL Nieuws bekend dat hij steeds meer stress had in de maanden voor zijn daad.

Een dag later komen ook familieleden aan het woord. De verwachting is dat de ouders van Anne gebruik zullen maken van hun spreekrecht. Zij kunnen de moordenaar van hun dochter dan persoonlijk toespreken. "Dit zijn zware dagen, met name voor de familie van Anne, maar ook voor alle andere betrokkenen", zegt advocaat Ruth Jager die de familie bijstaat.

Dinsdag komt het Openbaar Ministerie ook met een strafeis, daarna houdt de advocaat zijn pleidooi en krijgt de verdachte het laatste woord. Op 17 juli doet de rechter uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -