Viaduct bij Cartesiusweg nog tot zaterdagochtend dicht

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
UTRECHT - ProRail, de gemeente Utrecht en bouwbedrijf BAM beslissen zaterdagochtend of de Cartesiusweg in Utrecht weer open kan. De belangrijke verkeersader in de stad is al twee dagen dicht vanwege twee verschoven steunpilaren bij een viaduct over de weg.
Zaterdag 10.00 uur wordt er weer vergaderd tussen ProRail, de gemeente en BAM. Die kijken dan hoe een nieuwe steunconstructie het tijdens de avond heeft gehouden. Ook wordt het viaduct geïnspecteerd op scheuren.
Mocht tijdens de vergadering besloten worden dat de situatie veilig is dan zal om 11.00 uur de weg eerst worden vrijgegeven voor voetgangers en fietsers. Daarna wordt er een vangrail gebouwd om de steunconstructie heen zodat de weg in de middag weer open kan voor autoverkeer. De autoweg aan de kant van de steunconstructie zal dan wel maar één rijbaan hebben.
Viaduct Cartesiusweg hele vrijdag dicht voor verkeer

VERKEERSADER

De Cartesiusweg is een belangrijke verkeersader tussen de wijken Zuilen en Ondiep en Lombok en Kanaleneiland. De afsluiting zorgt dan ook voor veel verkeersoverlast in de stad. Gisteren stond het verkeer op de Amsterdamsestraatweg tijdens de avondspits helemaal vast, en vrijdag gebeurde dat weer. Een ooggetuige meldde om 16.30 uur al dat "er geen doorkomen aan is".
Ook het busverkeer ondervindt hinder: enkele bushaltes zijn vervallen, en er zijn meerdere omleidingen vanwege de drukte. Reizigers met het ov kunnen het beste de website U-OV.info in de gaten houden.

PRORAIL

Spoorbeheerder ProRail heeft gisteravond en vannacht met man en macht gewerkt om het viaduct weer stabiel te krijgen door een steunconstructie te plaatsen. Toch durfden de gemeente en ProRail het na een overleg vanmiddag niet aan om de weg weer open te gooien. Verslaggeefster Lisanne Rutgers: "ProRail zegt: 'het is stabiel, het gaat niet instorten' maar om er verkeer onderdoor te laten rijden: dat durven ze nog niet aan."
Hoe het kan dat de twee ondersteuningspalen van hun plaats zijn geschoven tijdens het verbreden van het viaduct is voor ProRail nog een raadsel. Een woordvoerder is 'verbaasd', vooral omdat er zelfs extra veiligheidsmaatregelen zouden zijn genomen.

BEDRIJVEN BOOS

De afsluiting van de Cartesiusweg voor doorgaand verkeer is een ramp voor bedrijven op het nabijgelegen bedrijventerrein. Dat zegt Wim Pot van Bedrijvenkring Cartesiusweg. Door de afsluiting zouden bedrijven slecht bereikbaar zijn en extra kosten moeten maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.