RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

DocU over het Prinses Máxima Centrum: Voor kinderen, tegen kanker

1/6
UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Tien jaar geleden was het nog een droom: één centrum waar alle expertise over kinderkanker samenkomt. En het is gelukt. In het Prinses Máxima Centrum bundelen professionals en ouders van patiëntjes hun krachten voor een betere behandeling en beter onderzoek, zodat de kans op genezing groter wordt. RTV Utrecht zendt de hele dag de documentaire Voor kinderen tegen kanker uit. 

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht is deze week op feestelijke wijze officieel geopend door koningin Máxima, met een optreden van zangeres Maan en Kinderen Voor Kinderen. De hal van het kinderkankercentrum stond vol met medewerkers, ouders en de jonge patiënten.

 Koningin Máxima dinsdag bij de opening van het centrum. Koningin Máxima dinsdag bij de opening van het centrum. | Foto: RTV Utrecht

MISSIE
"Wat wij graag willen is echt ieder kind met kanker genezen, maar ook dat dat kind een goede kwaliteit van leven heeft" vertelt Diana Monissen, bestuursvoorzitter van het Prinses Máxima Centrum. "Hier komen alle patiënten uit heel Nederland, dus ook de meest zeldzame tumortypes komen hier samen. Alle patiënten wordt gevraagd of ze materiaal willen afstaan."

Volgens onderzoeker Ruben van Boxtel zorgt dat ervoor dat ze flinke stappen kunnen maken in het onderzoek naar kinderkanker. "Voor de onderzoekers is veel materiaal beschikbaar om onderzoek mee te doen. Dat is anders heel lastig te verkrijgen."

UNIEK
Het is voor het eerst dat in Nederland zo'n groot centrum op het gebied van kinderoncologie de deuren opent. En hoe triest ook, er is behoefte aan. Jaarlijks krijgen 600 kinderen in Nederland de diagnose kanker. In Nederland sterft elke twee dagen een kind aan kanker. Slechts drie van de vier kinderen met kanker genezen.

Iedereen heeft meegedacht, dat maakt het centrum zo bijzonder"
Diana Monissen - bestuursvoorzitter

Voorheen werd kinderkanker op zeven verschillende plaatsen in het land behandeld. Nu komen alle kinderen met de diagnose kanker naar Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Door kennis en onderzoek onder één dak te brengen willen oncologen het overlevingspercentage de komende jaren verhogen naar meer dan 90 procent.

ONTWIKKELING
Het kind staat centraal in het Prinses Máxima Centrum, benadrukt Monissen. "Het centrum is neergezet met heel veel nadenken door ouders, kinderen en verpleegkundigen. Iedereen heeft meegedacht, dat maakt het centrum zo bijzonder."

 Het Prinses Máxima Centrum is verbonden aan het Wilhemina Kinderziekenhuis. Het Prinses Máxima Centrum is verbonden aan het Wilhemina Kinderziekenhuis. | Foto: RTV Utrecht

Belangrijk is dat kinderen die een behandeling krijgen zich in het centrum toch zo goed mogelijk blijven ontwikkelen. Daarvoor zijn speciale ruimtes ingericht. Zo is er een bibliotheek, een bouwplaats, een theater, een stilteruimte en een tienerlounge.

ONTDEKPLEK
Een andere bijzondere ruimte is de Ontdekplek. Hier wordt ingespeeld op de leergierigheid van kinderen. Kinderen met kanker kunnen met familieleden, klasgenoten, maar ook specialisten en therapeuten naar de Ontdekplek om op een speelse en interactieve manier te leren wat er in het lichaam gebeurt als ze kanker krijgen. Met behulp van spellen, microscopen, proefjes en een quiz leren kinderen meer over de ziekte, de diagnose en behandelmethodes.

 In het Prinses Máxima Centrum moet het kind centraal staan. In het Prinses Máxima Centrum moet het kind centraal staan. | Foto: RTV Utrecht

"Het gaat over de werking van je lichaam, over cellen en over cellen die delen", legt Martijn Meeske van ontwerpbureau MMEK uit. MMEK is verantwoordelijk voor de vormgeving van het Prinses Máxima Centrum. "Moeilijke woorden worden verklaard en we geven uitleg over de behandeling. Als je beter bent voorbereid, kun je er ook beter mee omgaan."

OUDER- EN KINDKAMERS
De kamers voor de kinderen die opgenomen moeten worden zijn uitgebreid met een kamer voor ouders en familie. Met een schuifdeur kunnen de ruimtes van elkaar gescheiden worden. Dat is volgens Marianne Naafs van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker heel geslaagd. "Het is een normale situatie. Niet het kind in een bed en de ouder in de stoel ernaast. Ouders kunnen bijvoorbeeld in hun eigen gedeelte werken als het kind aan het spelen is of slaapt."

 Voor ouders en kinderen is het belangrijk dat ze nog steeds een gezin kunnen zijn. Voor ouders en kinderen is het belangrijk dat ze nog steeds een gezin kunnen zijn. | Foto: RTV Utrecht

Het is volgens Naafs heel belangrijk voor ouders met een kind met kanker dat ze nog een gezin kunnen zijn. "Dat een kind ook een soort vrijheid heeft die het thuis ook heeft." In het Prinses Máxima Centrum mogen de kinderen vrij bewegen. "Ze mogen overal komen. Ze mogen de tuin in, ze mogen het balkon op, ze mogen naar de bouwplaats. Dat betekent dat een kind zo gewoon mogelijk kan blijven leven. En dat is denk ik het belangrijkst. Zo gewoon mogelijk als gezin, ondanks de ziekte, doorgaan."

DocU over het Prinses Máxima Centrum: Voor kinderen, tegen kanker


DOCU
De documentaire DocU: Voor kinderen, tegen kanker wordt vanaf 7.15 uur ieder uur uitgezonden op RTV Utrecht. De film van Caroline Geijsman is ook bij dit artikel te zien.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -