Afgebrande molen Oud-Zuilen draait weer: "Hij staat er geweldig bij!"

De molen (links) is weer in ere hersteld.
De molen (links) is weer in ere hersteld. © RTV Utrecht
STICHTSE VECHT - Liever wordt Daan Ottevanger niet meer herinnerd aan de brand die twee jaar geleden de oudste molen van onze provincie grotendeels verwoestte. Maar vanaf morgen is het Rijksmonument van de Polder Buitenweg na een flinke restauratie weer in volle glorie te bewonderen.
"Het is gelukt. Geweldig!", glundert Ottevanger. "Hij staat er geweldig bij." Buurtbewoners startten direct na de brand een inzamelingsactie, waarna restaurateurs in Limburg aan de slag konden met het herstel van de Buitenwegse Molen, zoals hij officieel heet. De restauratie werd uiteindelijk in december vorig jaar afgerond.
De brand legde de molen in 2016 bijna volledig in de as.
De brand legde de molen in 2016 bijna volledig in de as. © 112mediautrecht

STATUS RIJKSMONUMENT

Enige tijd bleef het spannend of de molen wel in ere hersteld kon worden en of 'ie de status van 'Rijksmonument' zou behouden, met de daarbijbehorende subsidie voor onderhoud. "Want daarvoor moet er minstens 30 procent over zijn van de oorspronkelijke molen."
Die 30 procent van de oude molen zit er ruim in
Daan Ottevanger
Ottevanger was dan ook verheugd toen hij hoorde dat delen van de oude molen gebruikt konden worden bij het herstel. "Die 30 procent van de oude molen zit er ruim in. Dat hebben ze er heel mooi ingezet. Als je nu naar binnen kijkt, zie je zowel het oude als het nieuwe."

MOLENGEUR

Toch is er voor Ottevanger wel wat veranderd. "De oude geur is verdwenen. Dat heeft weer tijd nodig." Extra bijzonder aan de restauratie is misschien wel dat de molen qua ontwerp nóg verder is teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp uit 1830.
Ottevanger werd dertien jaar geleden de molenaar van de kleinste molen uit onze provincie. "Het is een ziekte geworden", zegt hij lachend. "Je kunt er onbeperkt tijd in stoppen. Als je met pensioen bent, moet je je tijd toch ergens mee opvullen. En je bent buiten bezig." 
Afgebrande molen Oud-Zuilen draait weer: "Het is gelukt, geweldig!"

BEATRIX

Morgen wordt de gerestaureerde molen officieel geopend door niemand minder dan prinses Beatrix. Ottevanger: "Eerst is er een bijeenkomst met een flink aantal genodigden, daarna gaat prinses Beatrix de vang lichten en de molen in werking stellen. Dat is dus een hele happening."
De molen is daarna vanaf 13.00 uur te bezichtigen voor het grote publiek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.