"Insecten vermist in Utrecht"

© Utrecht Natuurlijk
UTRECHT - Kevers, vlinders, bijen en vliegen; ze spelen stuk voor stuk een belangrijke rol in de natuur. Maar het gaat met veel van deze insecten niet goed.
Door bestrijdingsmiddelen, versteende tuinen en de lange koude winter hebben de nuttige diertjes het moeilijk. Daarom heeft Utrecht Natuurlijk deze week uitgeroepen tot insectenweek en is het een ludieke campagne gestart met de naam 'Vermist in Utrecht'.

VERMISTPOSTERS

In de stad vind je verschillende vermistposters. "Zie jij een Zevenstippelig Lieveheersbeestje, Argusvlinder, Weidebeekjuffer, Resedamaskerbij of Pyjamaschildwants? Fotografeer ze en misschien word je wel beloond met het vindersloon", aldus Utrecht Natuurlijk.
De campagnekar van Utrecht Natuurlijk.
De campagnekar van Utrecht Natuurlijk. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

HOGE WOERD

Verslaggever Robert Jan Booij was met campagneleider Lidy Zeinstra op bezoek in de stadstuin Hoge Woerd in De Meern om te zoeken naar zeldzame insecten.
"Het gaat om een afname van ruim 75 procent in de afgelopen dertig jaar", vertelde ze. "Het komt door het gebruik van gif in de landbouw, maar ook in en om het huis. Slakkengif is bijvoorbeeld ook schadelijk. Daarnaast missen de insecten rommelige groene tuinen, heides en natte plekken."
Veel mensen zullen een vlieg of mug minder in huis best fijn vinden, maar ze zijn van groot belang, benadrukt Zeinstra. "De insectensterfte is ook een drama voor vogels en amfibieën die deze beestjes eten. Je ziet ook steeds minder vogels in tuinen."
Lees hier meer over de campagne van Utrecht Natuurlijk.
De Pop-up insectenbioscoop op tournee
Op zoek naar insecten live op Radio M (deel 1)
Op zoek naar insecten live op Radio M (deel 2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.