Rechtszaak dood Anne Faber: Michael P. ontkent dat hij een plan had

© Felix Guérain
UTRECHT - Anne Faber is gedood toen ze om hulp schreeuwde naar een voorbijganger. Dat beweert verdachte Michael P., die vandaag en morgen terechtstaat in de geruchtmakende moordzaak. Het Utrechtse slachtoffer verdween eind september tijdens een fietstocht. Haar lichaam werd twee weken later in Flevoland gevonden.
Michael P. (28) zei vandaag tegen de rechters dat hij op 29 september geen plan of bedoeling had om iemand te verkrachten en te vermoorden. Hij beweert dat hij Anne pas ontmoette toen ze tegen elkaar reden bij een kruising in het bos. Toen ze de politie wilde inlichten zou hij haar mee het bos in genomen hebben. Daar verkrachtte hij haar.

PASSERENDE FIETSER

Na dat misdrijf dwong P. Anne naar eigen zeggen geboeid op zijn scooter mee te gaan. Bij vliegbasis Soesterberg zou hij haar over het hek hebben getild, met de bedoeling om haar daar vrij te laten. Toen ze tegenstribbelde en een passerende fietser zou hebben proberen te waarschuwen stak P. haar neer. Daarna nam hij veel tijd om de sporen van zijn misdrijf uit te wissen. Het lichaam van Anne begroef hij uiteindelijk in een bos bij Zeewolde.
P. kampt met stoornissen en zat in een kliniek in Den Dolder een straf uit voor een eerder zedenmisdrijf. Tegen de rechter zei hij dat hij Anne niet heeft opgewacht of lastiggevallen. Het beeld rijst dat P. zichzelf ziet als een speelbal van de omstandigheden. Maar toen een van de rechters opsomde hoe een relatief simpele aanrijding door Annes reacties steeds verder zou zijn geëscaleerd, gaf hij toe dat hij fouten heeft gemaakt waar hij zelf verantwoordelijk voor is. "Anne deed niets fout", zei hij.
De verdachte van de moord op Anne Faber wordt ondervraagd door de rechter

KRITISCHE VRAGEN

De rechters hadden veel kritische vragen over de toedracht die P. schetste. Zo wilden ze weten waarom in de dagen rond de dood van Anne zijn mobieltje urenlang uitstond, waarom hij een gereedschapstas bij zich had en waarom hij tegen anderen had gelogen over waar hij uithing. Ook plaatsten de rechters vraagtekens bij de lezing van P., die op details wordt weerlegd door forensisch onderzoek. P. kan bijvoorbeeld niet verklaren hoe de zeer zware wonden op Annes armen en benen zijn ontstaan.
De advocaten van P. overwogen even om de rechters te wraken, vertelden ze na een schorsing, maar besloten uiteindelijk toch dat dat "niet chic" was. Kanttekeningen van de rechters als "nauwelijks te matchen" en "moeilijk voorstelbaar" zouden erop wijzen dat de rechtbank vooringenomen naar de zaak kijkt. De rechters beloofden hun vragen "zo neutraal mogelijk" te stellen.
De officier van justitie ondervroeg Michael P. ook

IMPULSIEF EN ONTVLAMBAAR

De belangrijkste vraag die de rechters moeten beantwoorden lijkt of P. de verkrachting en de dood van zijn slachtoffer had voorbereid. Deskundigen zeggen over Michael P. dat ze hem kennen als zeer impulsief en heel ontvlambaar. "Hij zit er nu rustig bij", zei een psychiater vanmiddag. "Zo kennen wij hem niet. Waarschijnlijk zit hij zwaar aan de medicatie."
Of er sprake was van planmatig handelen is niet vanuit de psyche van P. vast te stellen, betoogde de deskundige. "We kunnen erover fantaseren, maar we kunnen het niet onderbouwen." Duidelijk is in ieder geval dat de gruweldaad van P. zijn behandelaars totaal verraste. Ook de vraag of P. toerekeningsvatbaar was zal bepalend worden voor de straf die hem boven het hoofd hangt.
UVandaag blikt terug op de eerste dag van de rechtszaak over Anne Fabers dood

LIVEVERSLAG

De rechtbank in Utrecht heeft twee dagen uitgetrokken voor de zaak. RTV Utrecht verzorgde een liveverslag van de eerste zittingsdag. Morgen komen onder meer de ouders van Anne aan het woord en zal het OM een strafeis formuleren. Op 17 juli volgt de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.