RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verontruste bewoners fel tegen "onzinnige plannen" Rondweg Veenendaal

1/2
VEENENDAAL - Bewoners langs de Rondweg-Oost in Veenendaal zijn bezorgd over de plannen met de weg. De provincie Utrecht en gemeente Veenendaal willen de rondweg verbreden tot 2x2 rijstroken. Maar een actiegroep maakt zich grote zorgen, ondermeer over de kosten en de Rijnbrug verderop die wellicht ook verbreed wordt.

De actiegroep is bang voor verdubbeling van het verkeer: "Van 30.000 per dag naar 60.000 auto's. Wanneer dan ook nog eens de Rijnbrug bij Rhenen wordt verbreed, is het hek van de dam". Volgens Cees van Doodeweerd, die zo'n 500 bewoners vertegenwoordigt, wordt het probleem niet gevormd door bestemmingsverkeer. Hij is bang dat de Rondweg een alternatief wordt voor de A50.

DUUR
Alle provinciale plannen in het oosten van de provincie pakken duurder uit. De miljoenen voor de Rijnbrug moeten de provincies Utrecht en Gelderland zelf ophoesten. En voor de gemeente Veenendaal wordt de Rondweg een duur project, want de provincie schuift een deel af naar de gemeente. In totaal zou de Rondweg 41 miljoen euro gaan kosten, 8 miljoen moet Veenendaal bijleggen.

De klankbordgroep heeft ook daar weinig goede woorden voor over: "Dat is 125 euro per inwoner van Veenendaal. Daarmee kan de gemeente veel andere goede doelen bekostigen in plaats van dit geld over de balk te gooien voor slechts 2 minuten vertraging".

We doen er alles aan om deze onzinnige plannen tegen te houden"
Bewoners Rondweg

Volgens de bewoners kan het ook nog eens veel duurder uit gaan pakken. Want in die 41 miljoen zit de aankoop van grond en geluidswerende maatregelen niet inbegrepen. "Een niet te overziene kostenpost waar de provincie na het Uithoflijn-debacle absoluut niet op zit te wachten."

SOAP
De provinciale weg N233 verbindt de A12 en A15 en zorgt al lange tijd voor hoofdbrekens bij de provincie. Bewoners gingen flink in verzet tegen de plannen, omdat ze zich zorgen maken om de leefbaarheid van de wijk. Nu ook roepen de bewoners bang te zijn eerder te sterven: "Door de uitstoot van fijnstof leven mensen maanden tot jaren korter", schrijft van Doodeweerd.

Volgens de bewoners moet de weg niet verbreed worden en moeten de rotondes worden aangepakt. Een ander goed alternatief zou onderstaand idee kunnen zijn. Volgens bewoners is deze optie uitgewerkt door de provincie, maar snel van tafel geveegd. Het is een nieuwe rondweg aan de Oostzijde van Veenendaal.

 Alternatieven voor de Rondweg. Alternatieven voor de Rondweg. | Foto: Cees van Doodeweerd

Op 9 juli stemmen provinciale statenleden over het plan. Volgens de bewoners gaat dat spannend worden: "Wij als verontruste bewoners zullen er alles aan doen om deze onzinnige plannen tegen te houden".


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -