Opera 'Thijl' voor het eerst in 38 jaar te zien bij NMM

90 zeecontainers dienen als muren voor het decor.
90 zeecontainers dienen als muren voor het decor. © RTV Utrecht / Mark van der Wel
UTRECHT - Het is een meesterwerk, maar praktisch niet uit te voeren. De opera Thijl van componist Jan van Gilse telt 60 solisten en geen theatergezelschap kan dat aan. Het Utrechtsch Studenten Concert gaat het wel doen. "Het is een enorme uitdaging", aldus Anne Nelissen van het orkest.
Onder het dak van het museum, waar normaal grote vliegtuigen staan, worden bijna 90 zeecontainers neergezet. "Die dienen als muren voor het decor", legt Anne uit.
"Daar tussenin maken we een zandkasteel die tijdens de voorstelling deels instort. Er zit 60 man orkest en op het podium hebben we operazangers. Het is een klus, maar we hebben tijdens ons vorige lustrum een theater gebouwd in een binnenvaartschip. We zijn dus wel wat gewend."

ACTUEEL VERHAAL

Thijl gaat over verzetsman Tijl Uilenspiegel die het opneemt tegen de Spanjaarden. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog. "Maar nog altijd is het actueel", zegt Nelissen. "Nog steeds zijn er oorlogen en komen mensen in verzet tegen onderdrukking."
De schrijver was tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzetsman. "We hebben de rollen deels samengevoegd zodat het behapbaar is. We verwachten er enorm veel van. Spelen op deze unieke locatie is een droom die uitkomt."
De voorstellingen starten eind juni en lopen tot eind juli. Kaarten zijn hier op de site van het Utrechtsch Studenten Concert te koop.
Opbouw decor van zeecontainers in Soesterberg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.