RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

LIVEBLOG: Dag 2 van de rechtszaak tegen Michael P.

1/2
UTRECHT - Dag 2 van het proces tegen Michael P., de man die bekend heeft de Utrechtse Anne Faber te hebben verkracht en vermoord. De zitting is afgelopen en dit liveblog is afgesloten.

SAMENVATTING:

- De†ouders van Anne Faber†kregen vanochtend als eerste het woord†en willen dat de verdachte nooit meer vrij komt,
- Daarna kwam justitie met de eis tegen Michael P.: 28 jaar met TBS,
- Hier leggen we uit waarom het OM geen levenslang heeft geŽist,
- Tot slot kwamen de advocaten van Michael P. met hun verweer: minder cel, wel tbs,
- Op 17 juli om 10.00 uur doet de rechter uitspraak.


15.43 uur   Zitting afgelopen


De zitting is afgelopen. Michael P. liep rustig de zaal uit. Op 17 juli om 10.00 uur doet de rechter uitspraak.

15.42 uur   Het laatste woord is voor Michael P.


"Ik wil alleen zeggen dat ik verschrikkelijk veel spijt heb van mijn daden. Dat was het."

15.41 uur   Het woord is even aan de advocaat van de familie


De advocaat van de familie van Anne krijgt nog even het woord. Ze vraagt de rechter de vorderingen goed te bestuderen. Ze zegt dat de ouders en het broertje van Anne Faber zelf geen geld hoeven. "De vader van Anne wil enkel de voeten van zijn dochter weer op zijn schoot voelen."

Wel kan bijvoorbeeld het Anne Faber Stipendium het geld goed gebruiken.

15.35 uur   Michael P. over de medicijnen die hij deze dagen gebruikt


Michael P. krijgt van de rechter nog wat vragen over zijn medicijngebruik. Hij geeft aan dat de medicijnen zijn emoties inderdaad onderdrukken. Hij gebruikt verschillende middelen; om rustig te worden, maar ook†antipsychotica en antidepressiva. Gisteren verklaarde hij nog wel eens met de gedachte van suÔcide te spelen.


15.30 uur   Michael P. heeft voor de zitting medicatie gekregen


Volgens de advocaat van Michael P. heeft†P. gisteren en vandaag medicatie gekregen, om zijn temperament te controleren. Zes verschillende pillen. Het gaat om†antipsychotica, kalmeringspillen en antidepressiva.

Volgens de verdediging is dat belangrijk om te melden, omdat P. wellicht rustiger overkomt dan dat†hij in werkelijkheid is.

15.25 uur   "Geen vooropgezet plan"


De verkrachting van Anne was een impulsieve daad, zegt de verdediging. En dus geen vooropgezet plan, zoals het OM zegt. Vanwege de verminderde toerekeningsvatbaarheid pleiten ook zijn advocaten voor tbs. Michael P. verklaarde eerder dat zelf ook te willen.


15.17 uur   Vorderingen


"Het voelt†in deze zaak†onbehaagelijk om over geld te spreken", zegt de advocaat van Michael P.. "Geld†kan het verdriet immers niet wegnemen. Alleen een beetje verzachten."†

De verdediging gaat echter†niet mee in alle kosten die voorbij kwamen in de eis.

15.10 uur   De verdediging over het letsel van Anne Faber


Volgens de verdediging moet de patholoog die onderzoek deed op het lichaam van Anne Faber opnieuw aan het woord komen.


Ook gaat het over de kleding van Anne. Volgens de advocaat van P. is het niet gek dat haar shirt schoon wordt gevonden na haar dood, ze had, zo zegt de advocaat, immers een regenjas aan en het regende die avond.


15.00 uur   Voorbedachte raad?


De verdediging zal geen verweer voeren tegen de beschuldigingen van verkrachting en vrijheidsberoving. Wel tegen de beschuldiging dat er sprake was van voorbedachte raad.14.50 uur   Het pleidooi gaat verder


Het pleidooi gaat door, over de eerste ontmoeting tussen Michael P. en Anne Faber. P. verklaarde eerder over een ongeluk, maar het OM betwijfelt dat.

Volgens de advocaat van P. kan niet bewezen worden dat Michael P. Anne Faber heeft opgewacht. Ook is het volgens de advocaat mogelijk dat Anne Faber vanwege de regen haar capuchon op had. Daardoor zag ze P. wellicht niet aankomen.

Hij benadrukt daarom dat het volgens hem wel goed mogelijk is dat de twee met elkaar in botsing zijn gekomen.


14.35 uur   De advocaat van Michael P. over de aanhouding


Ook de advocaat van Michael P. stipt de aanhouding aan. Volgens hem is de hardhandige aanhouding de reden waarom P. niet meteen vertelde wat er gebeurd was met Anne Faber.

Bij die aanhouding werd gedreigd met de inzet van een diensthond en werd P. foto's van zijn moeder laten zien. Volgens de advocaat - en dat blijkt ook uit andere verklaringen - werd daarbij gezegd dat hij moest zeggen waar Anne was, anders zou hij zijn moeder nooit meer zien.

Volgens de advocaat liep Michael P. bij de aanhouding wel degelijk letsel op.


14.22 uur   De zitting gaat verder


Michael P. is weer rustig binnengekomen. Het pleidooi gaat beginnen. "Wat gebeurd is, is intens verdrietig en niet†meer goed te maken, dat besef leeft bij ons ook", begint advocaat Sander de Korte van Michael P. het pleidooi.

13.23 uur   Schorsing


Na de eis van de officier is de zaak even geschorst. Naar verwachting gaat de zitting rond 14.00 uur weer verder. Dan komt onder meer het pleidooi van de advocaat van Michael P. aan bod.

13.18 uur   De strafeis: 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging


"Vanuit het oogpunt van de maximale beveiliging van de maatschappij pleit het OM voor een gevangenisstraf van 28 jaar met aftrek van voorarrest", aldus de officier zojuist.

De officier noemt Michael P. licht toerekeningsvatbaar. Daarnaast wil het OM dat Michael P. tbs met dwangverpleging opgelegd krijgt. Ook legt de officier uit waarom er niet voor levenslang is gekomen.


13.14 uur   De officier bouwt op de naar de strafeis


De officier†bouwt op†naar de eis. "De angst die zij in de laatste momenten van haar leven moet hebben gevoeld, tart alle verbeelding", aldus de officier. "Hij ging, ook na haar dood, buitengewoon respectloos met haar lichaam om."

13.10 uur   Vorderingen


De officier behandelt nu de vorderingen die de nabestaanden van Anne Faber hebben gevorderd. Vader, moeder en broertje van Anne hebben als het aan het OM ligt†op een groot bedrag recht.


13.05 uur   "Michael P. heeft steeds een plan"


Volgens de officier had Michael P. een zekere planmatigheid. Hij verklaarde volgens de officier ook volgens een soort plan. Dat blijkt volgens de officier uit de verklaringen van gisteren: Michael P. wilde Anne achterlaten. Hij wilde haar in de buurt van woningen bij een manege brengen. Het liep alleen allemaal anders.
12.55 uur   De persoonlijke omstandigheden


De officier neemt de persoonlijke omstandigheden van Michael P. door.†Michael P. lijkt aandachtig te luisteren, knikt zo nu en dan instemmend. Hij let goed op de officier.


Een gestoorde seksualiteitsbeleving kan volgens de officier niet worden uitgesloten bij Michael P.. Dat komt omdat P. in het PBC niet wilde meewerken aan een onderzoek daarnaar.

12.48 uur   De mishandelingen in het PBC


De officier spreekt ook over de gebeurtenissen in het Pieter Baan Centrum. Volgens het OM zijn de mishandelingen bewezen.


12.40 uur   De eventuele gevolgen van de aanhouding


Het gaat nog steeds over de aanhouding van P. en eventuele strafvermindering. De officier neemt allerlei andere zaken door, waarbij ook hardhandige aanhoudingen speelden.

Volgens het OM waren er bij de zaak van Michael P. zeer veel belangen, was het†een zaak van leven of dood, en de officier komt tot de conclusie dat kan worden volstaan met de constatering dat het gebeurd is. P. zal dus geen strafvermindering krijgen vanwege het voorval.

12.17 uur   De aanhouding van Michael P.


Ook vertelt de officier over de aanhouding van Michael P. P. heeft tegen de agenten die hem aanhielden, eerder aangifte gedaan. Volgens†hem ging die aanhouding zeer hardhandig. Hij stelt dat hij slachtoffer is geworden van mishandeling. Een gedeelte van die aangifte werd eerder al geseponeerd.


De agenten worden op grond van de omstandigheden niet vervolgd, zegt het OM. Ook is niet duidelijk of het letsel opzettelijk is toegebracht en is het†niet terug te brengen naar een specifiek moment. Wellicht liep hij het letsel eerder al op.

12.05 uur   "Gekwalificeerde doodslag bewezen"


Volgens het OM kan niet worden vastgeld wanneer†Michael P.†heeft besloten†Anne Faber te doden. Daarom kan moord niet bewezen worden, zegt de officier.

"Daar komt bij", zegt de officier, "dat niet kan worden uitgesloten dat de verdachte na de verkrachting†andere intenties had, dan haar doden, bijvoorbeeld haar nog een keer verkrachten."


Wel is bewezen dat Anne meerdere malen is verkracht, van haar vrijheid is beroofd en van het leven is beroofd, zegt het OM.

Ook noemt de officier het zeer aannemelijk dat de verdachte zelf zijn telefoon heeft uitgezet. Dat er geen bloed is aangetroffen op haar shirt, weerspreekt de verklaring van Michael P. dat ze het shirt nog†droeg tijdens haar dood.†

De officier benadrukt aan de rechters dat de maximale straf voor gekwalificeerde doodslag net zo hoog is als voor moord. (30 jaar)

11.50 uur   Het OM over de verklaringen van P. over de dood van Anne


Ook over de verklaring van Michael P. over de verkrachting van Anne heeft het OM veel twijfels. Datzelfde geldt voor de manier waarop Anne later die avond overleed. Het gaat dan onder meer over het aantal wonden dat ze had. (veel meer dan P. verklaarde)

Ook gaat het over het shirt van Anne. Ze droeg dat shirt volgens P. tijdens haar dood. Volgens de officier is dat ondenkbaar, omdat het shirt brandschoon was toen het gevonden werd.

11.35 uur   De officier over de ontmoeting tussen Anne Faber en P.


Ook heeft het OM ernstige twijfels†over het verhaal van P. over de aanrijding, die Michael P. zegt te hebben gehad met Anne Faber in Soest.

Volgens het OM is†de kans groot†dat Michael†P.†Anne Faber†eerder al zag fietsen. Ook was hij volgens de officier al langer op de plek, waar later die dag die aanrijding plaatsvindt.


11.30 uur   De telefoon van Michael P.


Volgens het OM mag Michael P. dan wel verklaard hebben, maar lijken de†verklaringen niet overeen te komen met het scenario dat het OM gemaakt heeft op basis van feiten.

Als eerste benoemt de officier het telefoongebruik van Michael P., op de dag van de verdwijning van Anne. Het signaal van die telefoon verdwijnt af en toe perioden van de radar. Volgens P. is zijn telefoon stuk, maar het OM betwijfelt dat ten zeerste, want de telefoon was steeds 'uit' op de momenten dat P. met Anne bezig was.

Ook vindt de officier het bijzonder dat zijn telefoon de gebreken niet vertoont op het moment dat hij die eerste†avond weer terug is in Den Dolder.


11.20 uur   De Officier van Justitie spreekt


De officier is zijn verhaal begonnen. Michael P. luistert naar het verhaal. Hij kijkt ook†naar†de officier.†En niet, zoals eerder vaak het geval was, recht voor zich uit.†Na een†paar minuten†kijkt hij weer vooruit.
11.10 uur   De zitting gaat weer verder


Ook verdachte Michael P. is weer binnen. De officieren van justitie beginnen met het requisitoir en komen uiteindelijk met de strafeis. De verwachting is dat het verhaal van het OM zeker twee uur gaat duren.


10.40 uur   De zitting is geschorst


Om 11.00 uur gaat het weer verder. Dan krijgt de officier het woord en volgt uiteindelijk de strafeis.

10.20 uur   Vorderingen


De advocaat bespreekt de vorderingen. Geldbedragen waar de familie van Anne Faber beroep op doet, voor de geleden schade. De ouders van Anne en haar broertje maken aanspraak op meerdere bedragen.

Het gaat onder meer om shockschade. Zoals de shock die ze ondergingen toen ze het lichaam van Anne voor het eerst weer zagen. De bedragen, hoorde we gisteren al, lopen hoog op. (In de tienduizenden, per persoon)

Ook gaat het om een bedrag voor de studieschuld die het broertje van Anne Faber heeft opgelopen door de moord op zijn zus.

Tot slot behandelt de advocaat de zogenoemde affectieschade. Voor het gemis.


10.15 uur   Advocaat familie: Michael P. handelde planmatig


Volgens de advocaat hebben de gedragingen van Michael P. iets planmatigs. "Hij had haar onderweg op zoveel plekken kunnen laten gaan. Hij had de gelegenheid om na te denken, om hard weg te rijden. Toch laat hij Anne niet gaan."


De advocaat verheft haar stem. Wendt haar hoofd richting Michael P.: "Hij brengt haar om het leven. Niet met†1 haal!", zegt ze tegen P.†


10.00 uur   Verdachte Michael P. luistert zonder emotie


Verdachte Michael P. lijkt zonder emotie naar het verhaal van de advocaat van de familie te luisteren. Hij draagt net zoals gisteren een overhemd,†spijkerbroek en casual schoenen, heeft een beetje gel in zijn korte haar.

De advocaat spreekt ondertussen verder over zijn ritalingebruik. En hoe vreemd ze het vindt dat ze het in de instelling waar hij verbleef niet wisten.

"Wat hij verklaart, is volstrekt ongeloofwaardig', zegt ze nogmaals. Volgens haar heeft hij nagedacht over de betekenis en de gevolgen van zijn daad.


09.55 uur   De advocaat van de familie spreekt


De advocaat van de familie komt aan het woord. "De verdachte is een meester in misleiding", zegt ze. Volgens haar is Michael P. zeer ongeloofwaardig.

Ook zij spreekt over het kettinkje van Anne, dat ze van haar vader had gekregen. Volgens haar is het 't meest aannemelijk dat Michael P. de sieraden bewust heeft weggenomen. "Er moet met betrekking tot die sieraden bewust gehandeld zijn."


Ook een aantal andere verklaringen van de verdachte neemt de advocaat door. Ze zijn volgens haar stuk voor stuk onjuist. Het gaat onder meer over het aantal keer dat hij haar geslagen heeft en†hoe vaak hij stak met het mes.


09.42 uur   Michael P. reageert op de ouders


Hij zegt dat hij het verschrikkelijk vindt om aan te horen. "Het spijt me erg. Dat was het."

09.40 uur   De ouders van Anne verlaten de zaal


Michael P. komt terug de zaal in. Hij loopt, net†als gisteren, zeer gedecideerd naar zijn stoel voor de rechter. Achter hem zitten opnieuw twee agenten.†Hij mag zo†reageren op de verklaringen van†de ouders van Anne Faber.

09.30 uur   Ook de vader van Anne maakt gebruikt van zijn spreekrecht


Ook de vader van Anne Faber spreekt vanochtend. Hij staat stevig en spreekt met duidelijke woorden. "Ik voel me totaal onmachtig", zegt hij. "Het allerergste wat mij kon gebeuren, dat gebeurde. Ik word verscheurd met de gedachten helemaal geen zin meer te hebben om verder te leven, en verder te moeten."

"Anne was zo geweldig. Ze was zo begaan met anderen. 25 jaar, zo jong nog. Totaal onschuldig was ze, bezig met een fietstocht. Een avond heeft de dader alles verwoest."

Verder verwijst hij opnieuw naar dhr. Otte. Hij zegt het moeilijk te vinden zijn vertrouwen te geven aan deze rechtbank.


Ook hij heeft het over een straf. "Moet je als samenleving investeren in een behandeling en zo naÔef zijn dat je denkt dat je zo iemand kan behandelen? Welke straf het ook gaat worden, ik denk niet dat het gaat beantwoorden aan mijn gevoel van rechtvaardigheid."†

09.12 uur   De moeder van Anne Faber krijgt het woord


De moeder van Anne krijgt als eerste het woord.†Ze begint haar verhaal met de dag van de verdwijning van Anne. Ze klinkt vol emotie en vertelt†ook over de dag dat ze het lichaam van Anne weer zag. "Wat we zagen was niet te beschrijven. Ik kon alleen in gedachten fluisteren, we zijn bij je. Het is onvoorstelbaar hoeveel pijn er door de verdachte is ontstaan."

Ook spreekt ze over angst. Ze hoort van vriendinnen dat ze bang zijn in het donker, bang zijn om alleen te fietsen. "Het is onvoorstelbaar wat een persoon in een avond kan doen", zegt ze.


Ook heeft ze het over het verhaal van de verdachte. Volgens haar is Anne de enige persoon die echt weet wat er die avond gebeurd is. "Wat er precies gebeurd is op die dagen, zullen we dan ook nooit weten. De verschrikkelijkste horrorscenario's dringen zich continue in mij op."

Volgens haar†lijkt Michael P. in staat anderen te laten lijken dat het goed met hem gaat. "Het is beangstigend dat hem dat lukt", zegt ze. "Omdat wij weten tot wat hij in staat is."

De moeder van Anne Faber is hoorbaar geŽmotioneerd, maar weet haar stem goed onder controle te houden. Ook als ze het over de strafmaat heeft. "Voor mij is van belang dat deze verdachte nooit meer vrijkomt."

Ze vraagt de rechters om een 30 jaar durende gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. "Want als hij ooit weer vrijkomt, gebeurt er weer iets gruwelijks met iemands dochter."

09.10 uur   De zitting staat op het punt van beginnen


Vanwege de grote belangstelling voor de zaak (vandaag is het nog drukker dan gisteren)†is de zitting in meerdere zalen te volgen. De familie van Anne Faber is zojuist binnengekomen. De verdachte, Michael P., zit in een andere zaal. De familie wil niet met hem geconfronteerd worden.

08.31 uur   Wat gebeurt er vandaag in de rechszaal?


Eerst is het woord aan de ouders van Anne Faber. Ze maken gebruik van hun spreekrecht. De zaak†begint om 9 uur. Daarna komt het OM met de strafeis. Daarna komt de advocaat van Michael P. met zijn pleidooi en mag de verdachte zelf nog het woord nemen.

08.30 uur   Verslaggever Riks Ozinga over de zaak


Verslaggever Riks Ozinga volgt voor RTV Utrecht de rechtszaak. Hij sprak vanmorgen op Radio M Utrecht over de rechtszaak tegen Michael P. tot nu toe en wat†we vandaag kunnen verwachten.†Riks doet ook de hele dag verslag op Twitter, je kunt hem hier volgen.

Verslaggever Riks Ozinga over dag 2 op Radio M Utrecht


08.25 uur   Terugblik op gisteren, dag 1 van de zaak tegen Michael M.


Gisteren heeft de rechter veel vragen gesteld aan Michael P. om een beeld te krijgen van de dag waarop hij Anne Faber verkrachtte en om het leven heeft gebracht. Ook kwamen onderzoekers aan het woord over zijn psychische gesteldheid.

- Hier kun je een verslag lezen van gisteren,
- Hier kun je het liveblog van dag 1 teruglezen van minuut tot minuut,
- Hier kun je lezen hoe Michael P. zelf zegt dat de dag waarop hij Anne doodde is verlopen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -