OM eist 28 jaar cel en tbs voor verkrachten en doden Anne Faber

© ANP / Aloys Oosterwijk
UTRECHT - Michael P. moet 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging krijgen voor het verkrachten, ontvoeren en doden van Anne Faber. Dat eisten de officieren van justitie vanmiddag tijdens de tweede procesdag in de zaak-Anne Faber. "Verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar", betoogde het OM. "Door stress kan agressie bij hem loskomen, maar hij had voldoende gelegenheid om zich te bezinnen."
"De angst die Anne in de laatste momenten van haar leven moet hebben gevoeld, tart alle verbeelding", aldus de officier. "Hij ging, ook na haar dood, buitengewoon respectloos met haar lichaam om." Michael P. verliet na de eis de rechtszaal met hangende schouders, zonder dat een reactie van zijn gezicht af te lezen viel.
28 jaar en TBS, zo kwam het OM tot die straf

GEEN ENKEL RISICO

Het Openbaar Ministerie heeft wel overwogen om levenslang te eisen, maar wil geen enkel risico nemen dat P. ooit gratie zou krijgen en onbehandeld terugkeert in de maatschappij. Met de straf van 28 jaar en TBS kan hij in principe voor altijd vast blijven zitten. Bij de uiteindelijke straf komt ook nog de vier jaar die hij nog moet uitzitten voor zijn vorige veroordeling.
In de rechtszaak die gisteren begon heeft P. opnieuw toegegeven dat hij de 25-jarige vrouw uit Utrecht om het leven heeft gebracht. Hij vertelde dat hij geen vooropgezet plan had en dat hij handelde in een impuls. Het OM gelooft dat niet. Hoewel moord niet bewezen kan worden, staat volgens de officieren vast dat P. Anne doelbewust ombracht om de verkrachting te verhullen. Juridisch heet dat gekwalificeerde doodslag. Daarvoor geldt dezelfde maximumstraf als voor moord.

AANRIJDING

Anne Faber verdween op vrijdag 29 september spoorloos en werd twee weken later dood gevonden. P. zegt dat hij een aanrijding met haar had en dat hij haar mee het bos in heeft genomen toen ze de politie wilde bellen. Nadat hij haar had verkracht zou hij haar hebben meegenomen om haar ergens vrij te laten.
Volgens P. riep Anne om hulp naar een voorbijganger en heeft hij haar toen in een opwelling omgebracht. Daarna heeft hij haar begraven in de buurt van Zeewolde, waar hij is opgegroeid. Het verhaal van Michael P. wordt door justitie ernstig in twijfel getrokken.

OUDERS

Behalve het OM kwamen vandaag ook de ouders van Anne Faber aan het woord. Op hun verzoek zat P. in een andere ruimte. Ze vertelden welke gevolgen de misdrijven nog altijd hebben voor de familie en hopen dat de rechter hem dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging geeft, zodat hij nooit meer vrij zal komen. De verklaringen die P. gisteren aflegde zijn volgens de nabestaanden ongeloofwaardig en dat maakt hun verdriet nog groter.
De advocaat van de familie Faber eist schadevergoedingen voor diverse familieleden. Zo ondergingen de nabestaanden een enorme schok toen ze het lichaam voor Anne voor het eerst te zien kregen. De broer van Anne liep een studieschuld op nadat zijn zus was vermoord. Het Openbaar Ministerie zegt dat die vorderingen moeten worden toegewezen.
Ook is er volgens de familieadvocaat 'affectieschade', emotionele schade die wordt veroorzaakt door het gemis van een dierbare. Bij eerdere strafzaken verwezen rechters die laatste claim door naar civiele rechters. In Nederland treedt op 1 januari 2019 een wet in werking die de vergoeding van affectieschade regelt en daarom wil de advocaat dat de rechtbank daar vast op vooruitloopt. Het OM sluit zich niet bij deze claim aan en vindt dat de rechter de vordering hoort af te wijzen.

HARDE AANPAK

In het requisitoir van het Openbaar Ministerie kwam ook ter sprake dat Michael P. aangifte heeft gedaan voor de manier waarop hij na zijn arrestatie is behandeld. De aanklagers erkennen dat de politie met toestemming van de officier van justitie P. hard heeft aangepakt. Zo werd hij verhoord zonder raadsman en zonder dat hem was verteld dat hij mocht zwijgen. Ook werd een gemuilkorfde politiehond ingezet om te dreigen. P. beweert dat hij ook fysiek is mishandeld.
De behandeling van P. is door het Openbaar Ministerie Noord-Holland uitgebreid onderzocht. Volgens het OM Midden-Nederland was de harde aanpak nodig, omdat P. bleef zwijgen over de verblijfplaats van Anne en de tijd na anderhalve week begon te dringen. De officier van justitie wees de rechter er overigens op dat P. zelf beweert dat hij is gaan praten uit medeleven met de familie en niet onder druk. Volgens haar moet de klacht van P. geen rol spelen in deze strafzaak.
Na de strafeis van de officieren van justitie krijgt Michael P. de gelegenheid om als laatste het woord te nemen. RTV Utrecht verslaat ook de tweede procesdag vanuit de rechtszaal in Utrecht. Het vonnis volgt over ruim een maand, op 17 juli.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.