RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Ouders Anne Faber geloven niets van verklaringen Michael P.

UTRECHT - Hoe berekenend is verdachte Michael P.? Dievraag wierpElze,de moeder van Anne Faber,vanmorgenop in de rechtbank, waar ze een slachtofferverklaring aflegde.

Wim, de vader van Anne, kwam eveneens aan het woord om te vertellen wat P. heeft aangericht. De verdachte zelf bleef opverzoek van de familiein een andere zaal terwijl de ouders aan het woord waren. Daarna kreegP. de kans om te reageren.

NU BEN JE VEILIG

"Waar zijn de telefoon, de oorbellen en het kettinkje van Anne? Heeft hij ze verkocht? En waar zijn het mes dat hij gebruikte en zijn eigen telefoon", sprak de moeder.Ze vertelde over de grote spanningen en stress vanaf het moment van de verdwijning. Toen Anne op 12 oktober werd gevonden op aanwijzen van P.herkende ze het lichaam van haar dochter nauwelijks. "We zijn bij je. Nu ben je veilig", zei ze tegen Anne.

HIJ IS SCHULDIG

De dader heeft gisteren een verklaring afgelegd die mooier is dan de werkelijkheid, vindt de moeder. "Horrorscenario's dringen zich aan me op. En in elke variant heeft mijn dochter ondraaglijk geleden en is ze in eenzaamheid gestorven", sprak Elze met een brok in haar keel. "Anne heeft niets verkeerd gedaan of gezegd.HIJis schuldig. Het is onvoorstelbaar hoeveel angst en pijn door de verdachte is ontstaan."


MANIPULEREN

MoederElze sprak ookover de conclusies van het psychisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. "Hij is in staat in te spelen op de emoties van anderen en kan hen daardoor bespelen en misleiden. In therapie leert dit soort mensen om hun omgeving nog beter te manipuleren. De kans op herhaling blijft groot." Ookheeft ze bij P. geenoprechte spijt gehoord.

Ze wil niet datde eerder veroordeelde verkrachter ooit vrijkomt. "Eigenlijk zou levenslang in combinatie met dwangverpleging moeten worden opgelegd, maar dat is wettelijk onmogelijk." Ze pleit daarom voordertig jaar cel en tbs met dwangverpleging. "Ook al zal behandeling niet helpen."

VERDRIET

Moeder Elzeomschreef ookhoe de familie lijdt onder de gebeurtenissen. "Er is een gat geslagen. De familie zal nooit meer compleet zijn." Maar ook buiten de familiekring is het verdriet groot. Vrienden kunnen zich niet meer concentreren op hun werk. Anderen durven niet meer alleen te fietsen.

VADER

Na de moeder kwam vader Wim Faber aan het woord."Eigenlijk zou ik het recht willen hebben om de dader zelf te mogen straffen." Zelf heeft hij geen zin meer om leven, maar hij moet door vertelde hij. Hij omschreefhoe hij nachten wakker ligt van de gruwelijkheden die door zijn hoofd spoken. "Wat voor straf moet je zo iemand geven", vroeg hij zich af. "Welke straf ook wordt opgelegd, het gaat niet voldoen aan mijn gevoel voor rechtvaardigheid."

REACTIE MICHAEL P

Na de verklaringen van de ouders van Anne, werd Michael P. de zaal binnengeleid. "Het isverschrikkelijk wat deze mensen hebben doorstaan. Het is verschrikkelijk om aan te horen. Het spijt mij echt",zei hij zacht. "Maar echte spijt en oprechtheid en medeleven klinktnog steeds nietdoor in zijn woorden", constateerde verslaggever Riks Ozinga.


FAMILIEADVOCAAT

Familieadvocaat Ruth Jager nam vervolgens het woord. Zesprak over de ongeloofwaardigheid van de verdachte. Zo gelooft ze niet dat P.Annes gouden kettinkje met groeibriljant niet heeft gezien. Ze haddit sieraad van haar vadergekregen, zodat ze altijd iets had om mee thuis te kunnen komen. Ook droeg Anne op de dag van haar verdwijning oorbellen die nooit zijn gevonden. "Hij heeft ze weggenomen en dat wijst op bewust handelen",zei de familieadvocaat.

Ook veel andere bewijzen maken de verklaring van P. aantoonbaar onjuist, stelde Jager. "De verdachte is een liefhebber van gruwelijke filmpjes over onthoofdingen. Hij beleeft daar veel plezier aan en dat is veelzeggend."

LETSEL

P. heeft volgens haar veel meer en zwaarder geweld gebruikt dan hij heeft verklaard, stelde Jager. Zo had Anne maar liefst 46 bloeduitstortingen over haar hele lichaam, waaronder een zeer grote op haar borst. Ze had diepe snijwonden op haar polsen en een afgebroken snijtand.


De psycholoog van het Pieter Baan Centrum is volgens de advocaat in de maling genomen. Deze deskundige verklaarde gisteren dat P. heel open meewerkte aan de observatie. Volgens de raadsvrouw is P. een meester in het manipuleren van onderzoekers.

TE SLIM AF

"De verdachte is de forensisch deskundigen te slim afgeweest, dit probeert hij nu ook bij de rechtbank en zelfs bij de familie. Hij weet dat een bekentenis een voordeel is bij de bepaling van zijn strafmaat", zei deadvocaat. Ze vindt het ook volstrekt ongeloofwaardig datAnne de verkrachting door P. lijdzaam zou hebbenondergaan, zoals hijgisteren verklaarde. "Wie haar kende, weet dat."

De verdachte heeft bovendienalle gelegenheid gehad om Anne te laten gaan, stelde Jager. "Er was niets dat zij liever wilde. Hij had haar makkelijk en ongezien vlakbij zijn huis kunnen afzetten. Waarom heeft hij dat niet gedaan?, vroeg de familieadvocaat zich af.

Ze is er zeker van dat P. handelde met voorbedachten raad."Anne zag immers de scheelstand van zijn ogen, zijn DNA zat op haar en ze zag het kenteken van zijn scooter. Ze moest dood Niet met een messtreek, maar met zeker zes halen",zei zescherp in de richting van P.


De advocaat van de familie lichttedaarna de vorderingen toe. De ouders van Anne en haar broertje maken aanspraak op meerdere bedragen. Het gaat onder meer om shockschade. Daarvoor vorderen ze 40.000 euro per persoon. Verder claimen ze bedragen voor therapie, de uitvaart en destudievertragingdie debroervanAnne heeft opgelopen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht