Waarom eist OM geen levenslang tegen Michael P.?

© ANP
UTRECHT - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgt Michael P. 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten, ontvoeren en doden van Anne Faber. Tot verbazing van velen, zo blijkt uit tientallen reacties op sociale media, want dat lijkt een relatief milde straf voor de "gruwelheden" die hij de 25-jarige Utrechtse aandeed. Er is echter een duidelijke reden waarom P. geen levenslang tegen zich heeft horen eisen.
"Dan kan hij geen tbs krijgen en komt hij mogelijk vervroegd vrij." Advocaat Willem Jan Ausma legt uit dat er in het Nederlandse strafrecht geen levenslang met tbs opgelegd kan worden. "Die combinatie bestaat niet", vertelt hij.

GRATIE

Bij een levenslange gevangenisstraf komt er na 25 jaar een moment waarop een veroordeelde in aanmerking kan komen voor gratie. Die kan volgens De Rechtspraak door de koning worden verleend. "Dat zou er toe kunnen leiden dat P. weer onbehandeld terug zou kunnen keren in de maatschappij", aldus Ausma.
Bij levenslang kan P. geen tbs krijgen en komt hij mogelijk vervroegd vrij
Willem Jan Ausma
Om P. maximaal te kunnen beveiligen, moet de straf gericht zijn op behandeling van zijn stoornis. P. wordt bij tbs met dwangverpleging ondergebracht in een kliniek, waar om de paar jaar wordt gekeken of hij weer terug zou kunnen keren in de maatschappij. Zo niet, dan wordt de tbs verlengd. "En dat proces kan eindeloos herhaald worden", aldus Ausma. Bij de uiteindelijke straf komt ook nog de vier jaar die hij nog moet uitzitten voor zijn vorige veroordeling.

GEEN 30 JAAR

Vanmorgen zei de moeder van Anne Faber dat ze niet wil dat de eerder veroordeelde verkrachter ooit vrijkomt. "Eigenlijk zou levenslang in combinatie met dwangverpleging moeten worden opgelegd, maar dat is wettelijk onmogelijk." Ze pleitte daarom voor dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging.
Waarom Michael P. geen 30 jaar heeft gekregen - wat de langste celstraf kan zijn in combinatie met tbs - is niet helemaal duidelijk. "Ik vermoed dat het OM onderscheid wil maken met andere strafzaken", legt Ausma uit. "Zo is er onlangs 30 jaar met tbs geëist in een zaak met twee moorden, in plaats van een. Maar één ding is wel duidelijk: voorlopig komt Michael P. echt niet vrij."
De officier van justitie legt uit waarom ze geen levenslang eisen tegen Michael P.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.