Advocaat: "Michael P. is gemarteld door agenten"

© Beeldbewerking RTV Utrecht
UTRECHT/DEN DOLDER - De advocaten van Michael P. pleiten voor een lagere celstraf dan de 28 jaar die het OM heeft geëist. Ook vinden ze dat hun cliënt tbs moet krijgen. Daarnaast betogen de raadsmannen dat P. na zijn arrestatie is gemarteld door de politie. Verder is hij ontoerekeningsvatbaar en heeft hij Anne Faber in een opwelling om het leven gebracht.
De rechtszaak tegen P. werd vandaag afgesloten met een betoog van zijn advocaten. Het opvallendste waren de beschuldigingen aan het adres van de politie. Agenten zouden P. hardhandig en intimiderend hebben behandeld. "Martelen is verboden", zei raadsman Sander de Korte vanmiddag in de rechtbank.
"Mijn cliënt wilde praten en openheid van zaken geven", aldus De Korte. "Maar hij heeft door hardhandige aanhouding twee dagen lang zijn mond gehouden." P. zou zelfs gewond zijn geraakt tijdens de gewelddadige verhoren.

HARDE AANPAK CONTRAPRODUCTIEF

Toen P. werd aangehouden was nog onduidelijk waar Anne was en of ze nog in leven was. Pas na drie dagen vertelde P. aan de politie dat de Utrechtse vrouw was begraven in een bos in Zeewolde. Volgens De Korte werkte P. pas zo laat mee met het onderzoek omdat hij werd geïntimideerd.
"Iedere verdachte heeft volgens de Nederlandse wet het recht om te zwijgen. Op de verdachte mag geen ongeoorloofde druk worden uitgeoefend om hem te dwingen te bekennen."

GEEN VOORBEDACHTEN RADE

Verder voerden de advocaten geen verweer tegen de beschuldigingen van verkrachting en vrijheidsberoving. Wel bestrijden ze dat P. Anne met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht. Ze benadrukken dat hij de hele tijd van plan was haar te laten gaan en dat hij haar in een opwelling heeft doodgestoken.
28 jaar cel is volgens hen veel te veel. In vergelijkbare zaken kregen daders een veel lagere straf. Raadsman De Korte haalde bijvoorbeeld de zaak-Milly Boele aan. De moordenaar van het 12-jarige meisje uit Dordrecht kreeg achttien jaar gevangenisstraf.
Tekst gaat verder onder de foto.
Hans Faber, de oom van Anne, en de advocaat van de familie
Hans Faber, de oom van Anne, en de advocaat van de familie © RTV Utrecht / Annet Schut
Tot slot gingen de advocaten in op de geweldsincidenten in het Pieter Baan Centrum, waar P. psychisch werd onderzocht. Hij zou daar vijf medewerkers hebben verwond. Volgens de advocaten is niet bewezen dat het geweld alleen aan hem is toe te schrijven en een aantal slachtoffers zou niet aantoonbaar ernstig zijn verwond.

LAATSTE WOORD

Het laatste woord was voor Michael P. Hij hield het kort: "Ik wil alleen maar zeggen dat ik verschrikkelijk veel spijt heb van mijn daden."

STRAFEIS

Het OM heeft 28 jaar cel en tbs geëist tegen Michael P. Hij zou verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Het OM heeft overwogen levenslang te eisen, maar wil niet het risico lopen dat P. ooit gratie krijgt en onbehandeld terugkeert in de maatschappij. Met de straf van 28 jaar en tbs kan hij in principe voor altijd vast blijven zitten. De rechter doet 17 juli uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.