RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Voor Den Dolder is de zaak-Michael P. nog lang niet gesloten

1/2
DEN DOLDER - "Veel te weinig, hij mag van mijde rest van z'n leven vastzitten." "Het is nooit genoeg"."Eigenlijk te laag." Zomaar wat reacties van inwoners uit Den Dolder op de strafeis voor Michael P.

28 jaar en tbs met dwangverpleging eiste het Openbaar Ministerie vanmiddag tegen de moordenaar van Anne Faber. De zaak houdt het dorp waar P. in een kliniek zat in z'n greep.


Er werden de afgelopen maanden veel maatregelen genomen in Den Dolder. De buurtcoaches kwamen terug, er kwam betere verlichting op de paden en meer cameratoezicht. Alles om het gevoel van veiligheid onder de inwoners te vergroten. Maar is dat ook gelukt? "Ik ga in de winter niet meer op de fiets naar m'n werk", vertelt een eeninwoner.

Ik ga in de winter niet meer op de fiets naar m'n werk"
inwoner Den Dolder

ONRUST

Jan Scherphuis maakte alsvoorzitter van de Belangenvereniging Den Doldervan dichtbij mee wat de impact was op de gemeenschap. Hijis tevreden met de manier waarop de gemeentehet heeft aangepakt.

Toch bespeurthij bijinwoners nog een gevoel vanonveiligheid. "De onrust is wel gebleven. Ik denk ook dat de verhouding tussen de dorpsgenoten en de klinieken nooit meer zo zal zijn als in het verleden het geval was. We hebben ons nooit gerealiseerd dat dit kon gebeuren."

Wat voor risico's lopen wij? Daar gaat het om."
Voorzitter Belangenvereniging Den Dolder

ONDERZOEK

Hoewel Michael P. nu waarschijnlijkvoor lange tijd achter de tralies verdwijnt is de zaak voor Den Dolder nog lang niet klaar. De inwoners zijn vooral benieuwd wat er komt uit het onderzoek naar de kliniek waar P. verbleef. Scherphuis:"Hoelang hebben wij geleefd en leven we eventueel nog met de vragen: wat voor patinten lopen daar rond? En wat voor risico's lopen wij? Daar gaat het om."

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV) doen nog altijd onderzoek naar de zorg die Altrecht bood aan Michael P. Daarbij wordt onder meer gekeken of hij te veel vrijheden kreeg, en zo ja hoe dat kon. Het onderzoek wordt naar verwachting nog dit jaar afgerond.

Hoe reageert Den Dolder op de strafeis voor Michael P.?
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht