Jachthaven Marnemoende gaat moedig voorwaarts na verwoestende brand

© Jachthaven Marnemoende
IJSSELSTEIN - Bootjes dobberen, rietkragen wuiven en vogeltjes fluiten bij Marnemoende in IJsselstein. Op wat zwartgeblakerd beton na, herinnert vandaag nog weinig aan 30 januari. Kortsluiting bij de aanleg van zonnepanelen leidt die dag tot een grote brand in de jachthaven.
Hoe ga je verder als ondernemer na zo'n enorme domper? Verslaggever Robert Jan Booij ging vanmiddag op bezoek bij de jachthaven voor het Radio M Utrecht-programma Aan tafel!.

VEILIGSTELLEN

"Er was geen houden aan. Gordijnen, kussens, alles ging natuurlijk in vlammen op", herinnert eigenaar Jan Kromwijk zich. "De brandweer concentreerde zich vrijwel meteen op het veiligstellen van de twee loodsen die nog wel te redden waren." Dat gebeurde ook om te voorkomen dat de hevige rook, mede veroorzaakt door de polyesterboten, tot nog meer overlast zou gaan leiden.
De rookpluimen waren van kilometers afstand te zien. Twee loodsen met 78 boten gingen in vlammen op.
Heel blij dat onze woning bespaard is gebleven.
Eigenaar Marnemoende
"De impact van de brand was gigantisch, maar we waren wel heel blij dat twee loodsen en onze woning bespaard zijn gebleven. Anders had je ook privé nog een hele hoop ellende gehad", vertelt Kromwijk. "Gelukkig is het allemaal verzekeringswerk. Toch blijft het ontzettend triest voor de booteigenaren, vooral degene die niet verzekerd zijn. Ontspannen op het water is er voor de meesten niet bij deze zomer.
Het leek wel alsof er een tanker was vergaan.
Eigenaar Marnemoende

GELEKTE DIESEL

Na de brand bleek er tijdens de sloopwerkzaamheden ook nog eens diesel in de Hollandse IJssel te zijn gelekt. "Dit bleek later uit een emmer te komen." Het waterschap greep in, maar volgens Kromwijk viel het allemaal best mee. "In de berichtgeving leek het of er een tanker was vergaan bij Marnemoende, maar na twee dagen was de olievlek weg."
In april begon, slechts een paar maanden na de brand, begon het vaarseizoen alweer. Ook bij Marnemoende, want de jachthaven richt de blik vooruit ondanks alle ellende. De afgebrande winterstallingen zullen nog herbouwd gaan worden, maar verder is bijna alles weer zoals voor 30 januari.
Robert Jan Booij bij Marnemoende live op Radio M (deel 1)
Robert Jan Booij bij Marnemoende live op Radio M (deel 2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.