Nog veel onduidelijk in zaak Anne Faber: "Als je echt spijt hebt, vertel je alles"

© ANP / Aloys Oosterwijk
UTRECHT - Met een eis van 28 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging is er een einde gekomen aan twee intense procesdagen in de Anne Faber-zaak. Toch is nog veel onduidelijk over wat precies gebeurde op die zwarte dag in september vorig jaar, toen Michael P. de 25-jarige Anne verkrachtte en doodde.
Voor de familie van de Utrechtse waren de afgelopen dagen zwaar. "Ik heb vlak naast hem gezeten en het beeld dat bij mij naar voren komt is dat P. bijzonder gestoord is, met een voorkeur voor geweld en gruwelijkheden", aldus Hans Faber, de oom van Anne. "We zijn blij dat er tbs is geëist, want niemand wil ooit dat hij op vrije voeten komt."

ONVERKLAARBAAR

Tijdens het proces liet P. niet het achterste van zijn tong zien. "Een heleboel dingen kunnen niet bevestigd worden", vertelt Jet Hoogendijk, de hoofdofficier van justitie, in UVandaag. Ze legt uit dat het OM het vermoeden heeft dat P. Anne niet toevallig tegen het lijf liep. "Er is een lijst opgesteld met al die zaken die onverklaarbaar en niet objectief te bewijzen zijn."
We zijn blij dat er tbs is geëist, want niemand wil ooit dat hij op vrije voeten komt
Hans Faber
Ze noemt als voorbeeld de telefoon van Michael P., die volgens hemzelf in de periode dat Anne vermist was kuren had en de hele tijd uitviel. "Hij zegt dat 'ie zijn telefoon niet bewust heeft uitgezet, maar deskundigen zeggen dat zoiets niet kan. Het geeft een raar gevoel dat zijn mobiel pas weer is aangezet toen hij terug was in de kliniek."
Ook RTV Utrecht-verslagger Riks Ozinga, die bij de procesdagen aanwezig was, fronst z'n wenkbrauwen bij de onduidelijkheden. "Volgens P. zou Anne de verkrachting vrij gelaten hebben ondergaan, maar ze had wel 46 bloeduitstortingen over haar hele lijf. Dat lijkt niet met elkaar te kloppen."
Hans Faber, de oom van Anne, staat na de rechtszaak de pers te woord.

HORRORSCENARIO'S

"Waar zijn de telefoon, de oorbellen en het kettinkje van Anne? Heeft hij ze verkocht? En waar zijn het mes dat hij gebruikte en zijn eigen telefoon", sprak de moeder. Volgens haar is Anne de enige persoon die echt weet wat er die avond gebeurd is. "Wat er precies gebeurd is op die dagen, zullen we dan ook nooit weten. De verschrikkelijkste horrorscenario's dringen zich continu in mij op."
De verdachte zelf heeft tijdens de procesdagen weinig emoties getoond. "Hij zou behoorlijk zware medicatie slikken, dus dat zou een verklaring kunnen zijn", aldus Ozinga. "Zijn laatste woorden waren dat hij spijt heeft, maar dan zou je alles wel vertellen", vult Hoogendijk aan. "Dat vind ik het meest nare. Het is voor de familie onverteerbaar dat ze niet alles weten en dat ze nog zoveel vragen hebben. Dat had anders kunnen zijn."
Zijn laatste woorden waren dat hij spijt heeft, maar dan zou je alles wel vertellen
Jet Hoogendijk

HARDHANDIGE ARRESTATIE

Toen P. werd aangehouden als verdachte in de zaak, heeft hij dagenlang niet verteld waar het lichaam van Anne Faber lag. Naar eigen zeggen komt dat door de hardhandige aanpak van agenten tijdens zijn arrestatie. "Er was een enorme tijdsdruk toentertijd, dus daarom hebben we er voor gekozen om hem te laten schrikken in de hoop dat hij zou zeggen waar ze zou zijn."
Dat doet hij pas veel later. "Die aanpak heeft inderdaad averechts gewerkt, maar dat weet je van tevoren niet. Het ging ook wel iets verder dan indringend vragen. Iemand heeft de handboeien wat strakker gezet, en er is gedreigd met het loslaten van de hond. Dat mag niet."
Het vonnis volgt over ruim een maand, op 17 juli.
Uvandaag met hoofdofficier van justitie Jet Hoogendijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.