RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

De Hollandse Nieuwe is er: "Aan een goede haring moet gezogen worden"

1/5
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De Hollandse Nieuweis er weer en dat wordt gevierd met de grootste haringparty van Nederland.Die is dit jaarin Spakenburg,beweert de organisatie.Maar dat kan iedereen wel zeggen natuurlijk.

"Ja,het klinkt inderdaadambiteus", geeft organisator Karel van den Heuvel toe. "Maar bij de meeste haringparty's moet je een uitnodiging hebbenen hier is vanmiddag iedereen welkom om gratis Hollandse Nieuwe te proeven. Eerst is er nog een botterrace met het bedrijfsleven."

Er moeten vandaag duizenden haringen worden klaargemaakt. "Achter de schermen zijn we daar al heel druk mee bezig. En naast tal van activiteiten in het dorpscentrum hebben weeen eigen haringtest. Niet door een vakjury, maar door consumenten."

DE SMAAK

Een echte liefhebber kan zichdagen verheugen op de komst van de nieuweharing. Hoe smaakt hij dit jaar?"Het iswat het zijn moet", weet specialist Ruud van Diermen. Hij is devoorzitter van de Spakenburgse Vishandel Vereniging (SVV). "De haringen glimmen, er zit een mooie zilverlaag op en eenmooie vetlaag.Een kenner ziet al vanaf de buitenkant: mooie, frisseharing."

Maar dat horen we toch ieder jaar? "Dat is ook logisch", legt Van Diermen uit,"want eerst wordt getest of ze geschikt zijn, anders komt ergewoon uitstel.Je kan het als sector niet maken om met matige Hollandse Nieuwe aan te komen."

TRADITIE

Dat erjaarlijks zo wordtuitgepakt met de nieuwe haring heeft een goede reden volgens Van Diermen."Het is een ongekend mooi product met een eeuwenoude traditie, die we in stand willen houden. Haring heeft heel veel betekend voor Nederland, voor de VOC-tijd al. Het is echt iets anders dan de schol of lekkerbek."

Helaas voor de vishandelaren willen steeds minderen jongeren aan de haring. "Dat is jammer. De smaak verandert. Vandaag hebben we daarom in Spakenburgde tafel van tien. Daar presenteren we tien hippemanieren om haring te bereiden."

DENEMARKEN

Deharing komt ook dit jaar weer niet uit Nederland, maar uit Denemarken."We halenhet grosuitDenemarken, Noorwegen en Schotland. Dat heeft met efficiency te maken. Nederlandse bedrijven werken daar op de Nederlandse manier. Binnenanderhalve dag komen de boten terug met drie of vier ton haring. In de tijd van de Zuiderzee was dit natuurlijk heel anders."

Aan een goede haring moet gezogen worden."
Haringklant in Spakenburg

Endan nog eenheikel punt. Hoe eten we de haring het best? Aan de staart in de mond laten glijden en happen maar, zeggen kenners. Dat is ook de traditie. Maar sommigen gruwen hiervan. "Ik denk dat 15 procent van de mensen die de haring direct opeten, de vis in stukjes nuttigt",aldus Van Diermen.

Een vrouw bij een Spakenburgseharingkar weet hetzeker."Aan een goede haring moetgezogen worden", zegt ze lachend.


Hoe eet je een haring?


Live in Spakenburg (1)
Live in Spakenburg (2)


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht