De Hollandse Nieuwe is er: "Aan een goede haring moet gezogen worden"

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De Hollandse Nieuwe is er weer en dat wordt gevierd met de grootste haringparty van Nederland. Die is dit jaar in Spakenburg, beweert de organisatie. Maar dat kan iedereen wel zeggen natuurlijk.
 "Ja, het klinkt inderdaad ambiteus", geeft organisator Karel van den Heuvel toe. "Maar bij de meeste haringparty's moet je een uitnodiging hebben en hier is vanmiddag iedereen welkom om gratis Hollandse Nieuwe te proeven. Eerst is er nog een botterrace met het bedrijfsleven."
Er moeten vandaag duizenden haringen worden klaargemaakt. "Achter de schermen zijn we daar al heel druk mee bezig. En naast tal van activiteiten in het dorpscentrum hebben we een eigen haringtest. Niet door een vakjury, maar door consumenten."
© RTV Utrecht / Marco Bosmans
Haringkenner

DE SMAAK

Een echte liefhebber kan zich dagen verheugen op de komst van de nieuwe haring. Hoe smaakt hij dit jaar? "Het is wat het zijn moet", weet specialist Ruud van Diermen. Hij is de voorzitter van de Spakenburgse Vishandel Vereniging (SVV). "De haringen glimmen, er zit een mooie zilverlaag op en een mooie vetlaag. Een kenner ziet al vanaf de buitenkant: mooie, frisse haring."
Maar dat horen we toch ieder jaar? "Dat is ook logisch", legt Van Diermen uit, "want eerst wordt getest of ze geschikt zijn, anders komt er gewoon uitstel. Je kan het als sector niet maken om met matige Hollandse Nieuwe aan te komen."

TRADITIE

Dat er jaarlijks zo wordt uitgepakt met de nieuwe haring heeft een goede reden volgens Van Diermen. "Het is een ongekend mooi product met een eeuwenoude traditie, die we in stand willen houden. Haring heeft heel veel betekend voor Nederland, voor de VOC-tijd al. Het is echt iets anders dan de schol of lekkerbek."
Helaas voor de vishandelaren willen steeds minderen jongeren aan de haring. "Dat is jammer. De smaak verandert. Vandaag hebben we daarom in Spakenburg de tafel van tien. Daar presenteren we tien hippe manieren om haring te bereiden."

DENEMARKEN

De haring komt ook dit jaar weer niet uit Nederland, maar uit Denemarken. "We halen het gros uit Denemarken, Noorwegen en Schotland. Dat heeft met efficiency te maken. Nederlandse bedrijven werken daar op de Nederlandse manier. Binnen anderhalve dag komen de boten terug met drie of vier ton haring. In de tijd van de Zuiderzee was dit natuurlijk heel anders."
Aan een goede haring moet gezogen worden.
Haringklant in Spakenburg
En dan nog een heikel punt. Hoe eten we de haring het best? Aan de staart in de mond laten glijden en happen maar, zeggen kenners. Dat is ook de traditie. Maar sommigen gruwen hiervan. "Ik denk dat 15 procent van de mensen die de haring direct opeten, de vis in stukjes nuttigt", aldus Van Diermen.
Een vrouw bij een Spakenburgse haringkar weet het zeker. "Aan een goede haring moet gezogen worden", zegt ze lachend.
Hoe eet je een haring?
Live in Spakenburg (1)
Live in Spakenburg (2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.