"Roken nog slechter dan gedacht"

© ANP
BILTHOVEN - Roken is nog slechter voor de gezondheid dan al werd gedacht. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven na onderzoek met een nieuwe methode, de zogeheten Canadian Intense-methode. Van 100 merken die in Nederland verkocht worden zijn de gehaltes teer, nicotine en koolmonoxide gemeten. 'De gehaltes die een roker inhaleert zijn zeker twee keer zo hoog als op het pakje staat', meldt het onderzoek.

METHODEN

Het verschil komt door de methode die is gebruikt. In de Europese Unie moeten tabaksfabrikanten de ISO-methode gebruiken. Volgens het RIVM geeft die methode een onderschatting van wat de roker werkelijk binnenkrijgt en dat heeft te maken met de gaatjes in het filter, blijkt uit onderzoek met de Canadese methode.
Reinskje Talhout is onderzoeker bij het RIVM en zegt dat de Canadese methode het werkelijke beeld geeft. "In de ISO-test blijven die gaatjes open en wordt de rook met frisse lucht verdund. Een roker wil een bepaalde hoeveelheid nicotine binnenkrijgen, dus die past zijn gedrag aan en houdt met zijn vingers en mond de gaatjes dicht en gaat harder aan de sigaret trekken." Volgens Talhout benadert de Canadese methode het gedrag van een werkelijke roker beter.

REACTIE TABAKSINDUSTRIE

De tabaksindustrie is het hier niet mee eens: "Het RIVM slaat de plank volledig mis", zegt het bedrijf Japan Tobacco International (JTI), met merken als Camel, Silk Cut en Benson&Hedges. Het gebruik van de Canadese methode in plaats van de ISO-testmethode "is te vergelijken met het uitvoeren van een meting in inches en dan verbaasd zijn dat dit een andere uitkomst geeft dan in centimeters".
Arnoud Ongerboer de Visser van JTI zeg hierover: "Het is te vergelijken met het feit dat ik schoenmaat 10 heb in Canada en schoenmaat 43 in Nederland, terwijl mijn voet in beide landen natuurlijk even groot is. Het roept de vraag op of het RIVM morgen ook de methoden om schoenmaten te meten gaat onderzoeken".
Vorige maand stapte het RIVM uit de commissie die internationaal adviseert over het meten van teer en nicotine in sigaretten, omdat de tabaksindustrie te veel invloed had binnen de commissie. Destijds liet het RIVM weten dat er ook andere manieren zijn om schadelijke stoffen in tabak te meten.
Het onderzoek van het RIVM wordt vandaag aangeboden aan staatssecretaris Paul Blokhuis. Hij maakt zich in de Europese Unie sterk voor het gebruik van een nieuwe meetmethode.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.