Amersfoort in debat: duurzaam leven, wie betaalt de rekening?

Debatleider Kees Hoogendijk tijdens een eerder debat
Debatleider Kees Hoogendijk tijdens een eerder debat © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
AMERSFOORT - Op verschillende plekken in Nederland schieten windmolens als paddestoelen uit de grond. Om over de populariteit van zonnepanelen nog maar te zwijgen. Het is duidelijk dat we met z'n allen steeds duurzamer willen worden. Dat geldt ook voor Amersfoort. De gemeente wil in 2030 energieneutraal zijn. Maar is dat haalbaar? En wie draait op voor de kosten?  
Het zijn twee belangrijke vragen die volgende week woensdag aan bod komen tijdens een nieuw debat033, georganiseerd door RTV Utrecht, De Stad Amersfoort en Bibliotheek Eemland. Eén van de sprekers is Koos Koolstra, directeur van woningcorporatie De Alliantie. Hij spreekt tijdens het debat namens de corporaties De Alliantie, Portaal en Omnia. Want niet alleen koophuizen komen in aanmerking voor verduurzaming, ook bij huurwoningen valt nog een hoop te winnen.
Energieneutraal in 2030 gaan we echt niet redden.
Woordvoerder woningcorporatie De Alliantie

HUURWONINGEN

Volgens Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, gaat het gasloos en klimaatneutraal maken van alle sociale huurwoningen in Nederland 108 miljard kosten. De Alliantie vermoedt dat ze voor één huurhuis in Amersfoort al zo'n 80 duizend euro moeten reserveren. En dat is veel geld.
De grote vraag is dan: wie dat gaat betalen? De Alliantie wil het verhaal niet mooier maken dan het is: "Uiteindelijk is het altijd zo dat de huurder het gaat merken. Vroeg of laat." Maar de woningcorporatie beseft dat ook hun organisatie iets moet doen om de aarde bewoonbaar te houden: "Maar de vraag is of de doelen die er nu liggen, realistisch zijn. Energieneutraal in 2030 gaan we echt niet redden."

KOOPHUIZEN

Ook steeds meer huiseigenaren zijn zich ervan bewust dat ze een steentje bij kunnen en moeten dragen aan een duurzame toekomst. Ze plaatsen zonnepanelen op hun dak en overwegen een warmtepomp in plaats van hun oude, vertrouwde cv-ketel. Maar is iedereen bereid om in zijn of haar huis te investeren?
Is de Amersfoorter bereid om zijn of haar huis duurzamer te maken?

AUTOLUW

Maar met enkel duurzame woningen wordt het klimaatdoel in 2030 zéker niet gehaald. In Amersfoort zijn dan ook plannen voor windmolens en een zonneveld. Daarnaast wordt gesproken over een autoluwe binnenstad. Minder auto's betekent een rustigere binnenstad, minder uitlaatgassen en daardoor een schonere lucht.
Moet de Amersfoortse binnenstad autoluw worden?
Betrokken binnenstadbewoner en innovator Wim van Rooijen is voor een autoluwe binnenstad. Wat hem betreft wordt het plan zo snel mogelijk gerealiseerd. Tijdens het debat zal hij ook pleiten voor een andere, schonere manier van bevoorrading van winkels en horeca.
Het is een kleine greep uit de onderwerpen en sprekers die volgende week woensdagavond voorbij komen. Debat033 wordt georganiseerd door het Lokaal Media Centrum Amersfoort, een samenwerking van de BDU/De Stad Amersfoort, Bibliotheek Eemland en RTV Utrecht.
Het debat 'Duurzaam leven, wie betaalt de rekening?' is op woensdag 20 juni om 20.00 uur in Bibliotheek Eemland aan het Eemplein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.