RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kwart Utrechters schaart zich dit WK achter België

UTRECHT - Een kwart van de†inwoners van de provincie Utrecht†schaart zich dit WK achter BelgiŽ, bij gebrek aan juichmogelijkheden voor ons eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht, de andere regionale omroepen en de NOS.

Duitsland komt als tweede 'doe-dan-maar-favoriet' uit de bus, 18% van de Utrechters zegt te gaan juichen voor onze oosterburen. Ook zijn er veel mensen die geen voorkeur meer hebben voor†wie het WK wint nu Nederland niet meedoet. In onze provincie gaat het om 16% van de respondenten.

Ook Marokko kan op een grote fanschare rekenen in Utrecht. 13% in onze provincie, tegen bijvoorbeeld maximaal 2% in Limburg, Groningen, Gelderland en Overijssel. Onder hen zijn ook veel supporters van FC Utrecht, blijkt uit het onderzoek. Ook Utrechter Wesley Sneijder steunt Marokko. Hij heeft zelfs een videoboodschap voor de selectie.

†''TEAM MET ORANJE RANDJE''
Bij de Fezz Lounge in Utrecht, een Marokkaans restaurant en shisha lounge, laten ze alle wedstrijden van het Marokkaanse team zien. Volgens meneer Haouari van het restaurant is het logisch dat veel mensen Marokko steunen: "Ik geloof dat vijf jongens die in de basis zitten van het Marokkaanse elftal, dat zijn gewoon Marokkaanse jongens uit Nederland, of Nederlandse Marokkanen, hoe je het ook wilt noemen."

Een team dus, volgens Haouari, om bij uitstek te volgen: "Als er ťťn elftal is op het WK dat een oranje tintje heeft, dan is het wel Marokko. Dus heel leuk als mensen dat gaan supporten, ook al zijn ze van origine niet Marokkaans. Maar dan krijgen we toch nog een beetje dat gevoel van saamhorigheid."†

WK-CAF…
Het WK voetbal begint vanavond. In Utrecht is Restaurant De Korenbeurs omgetoverd tot heus WK-Cafť. Bij gebrek aan oranje vlaggetjes hebben ze daar voor†andere versiering gekozen, vertelt Marin Kwakkelstein van het cafť: "Wij hebben van elk land dat deelneemt een vlag gekocht en die worden allemaal opgehangen, dus zo zorgen wij dat van ieder land wat aanwezig is."†

Bij het cafť zenden ze alle wedstrijden uit omdat ze zelf enorm van voetbal houden, vertelt Marin. Toch weet hij niet zeker of het ook echt gaat aanslaan, zijn WK-cafť: "We vinden het ook leuk om andere landen te zien, buiten Nederland. Maar of dat ook voor andere mensen geldt hier in Utrecht, dat is nog even afwachten."†

Voor welk land de meeste fans zullen komen supporteren†weet Marin niet. Wel is het voor hem meer dan duidelijk voor welk land hij juicht: "ArgentiniŽ, vanwege Messi. Die gun ik het wel het meest. De beste voetballer aller tijden volgens mij. En daar is natuurlijk nog weleens discussie over.†En als hij nou met ArgentiniŽ wereldkampioen wordt, dat het definitief duidelijk is bij de meeste mensen."

Het cafť is natuurlijk niet de enige plek in de regio waar de wedstrijden te zien zijn. Veel meer cafťs zenden de WK-wedstrijden uit.

LANDELIJKE CIJFERS
Ruim 18.000 mensen reageerden†in totaal†op de vraag voor welk land ze zijn nu Nederland niet meedoet. Zo'n 30 procent antwoorde dat ze voor BelgiŽ zijn. Duitsland krijgt steun van ruim 18 procent. Het derde land is Marokko: ruim vier procent zegt voor Marokko te zijn. 16,5 procent gaf†aan geen voorkeur te hebben.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -