Odijkse kersenplukkers geven niet op na dramatische val van collega

Kersenteler Piet Mocking bij de boom waar maandag het drama gebeurde.
Kersenteler Piet Mocking bij de boom waar maandag het drama gebeurde. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Een geperforeerde long, gebroken ribben, een bekkenfractuur, een hersenschudding en een scheurtje in de nekwervel. Dat is de bijna-dodelijke schade die een medewerker van kersenteler Piet Mocking in Odijk opliep toen hij metershoog van een ladder viel.
"De leuke sfeer die er was, is weg." Voor Piet Mocking en zijn medewerkers is de plukperiode in juni normaal gesproken beregezellig. Maar nu is dat wel anders. "Aan tafel praten we er nog steeds over."
In de bogaard van Mocking werken voornamelijk mannen op leeftijd. Met ladders klimmen ze de metershoge bomen in en de kersen plukken ze met de hand. Maar is het nog wel verantwoord om zulk gevaarlijk werk te doen? De meeste telers werken met laagstambomen waarbij hoge ladders niet nodig zijn.
Bij teler Piet Mocking werken vooral oudere plukkers.
Bij teler Piet Mocking werken vooral oudere plukkers. © RTV Utrecht

ERVAREN ROT

Jan Weerdenburg vindt het onzin om te denken dat op een ladder met de hand plukken niet meer kan. "Een ongeluk zit in een klein hoekje, en dan heb je het gedonder." Hij doet het werk al decennia lang, vertelt hij trots. "Ik ben 1 oktober 1960 begonnen." Met eigen ogen zag hij eergisteren hoe zijn collega zwaargewond raakte, maar hij weet desondanks van geen opgeven.
Na het ongeluk in de boomgaard werd een traumahelikopter opgeroepen.
Na het ongeluk in de boomgaard werd een traumahelikopter opgeroepen. © Koen Laureij

LADDERS VASTBINDEN

Bij lastige bomen worden de ladders soms vastgebonden met een touw, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Het type ladder waar de zwaargewond geraakte werknemer maandag op stond wordt voorlopig niet meer gebruikt.
Morgen komt de Inspectie SZW (vroegere Arbeidsinspectie) langs om de oorzaak van de val in kaart te brengen.
Zware tijden voor Piet Mocking en zijn kersenplukkers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.