Vrijwillige brandweer bedankt werkgevers met gevelbord

© Veiligheids Regio Utrecht
NIEUWER TER AA/PROVINCIE UTRECHT - Autobedrijf Vossestein in Nieuwer Ter Aa heeft vandaag een bijzonder gevelbord van de brandweer gekregen. De Veiligheids Regio Utrecht reikte het uit, omdat de garage vier vrijwillige brandweerlieden in dienst heeft. Burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht kwam het bordje persoonlijk ophangen.
De brandweer moet het voor een groot deel hebben van vrijwilligers, die elk moment van de dag opgeroepen kunnen worden. Dat betekent dat die dan direct hun werk neerleggen om op de brandweerwagen te springen. In de provincie Utrecht was op 1 januari 86,7 procent van de brandweerlieden vrijwilliger (1475 mensen). Van hun werkgevers wordt veel flexibiliteit gevraagd.

RODE AUTO'S

"Voor een werkgever is dat soms vervelend", zegt Nick van Schaick van de VRU. "Dat kunnen we begrijpen, maar de burger heeft ook hulp nodig. Zonder vrijwilligers kunnen wij de rode auto's gewoon niet allemaal op de weg krijgen."
Het gevelbordje laat zien dat het bedrijf brandveiligheid hoog in het vaandel heeft.
Het gevelbordje laat zien dat het bedrijf brandveiligheid hoog in het vaandel heeft. © Veiligheids Regio Utrecht
Met het gevelbordje van de brandweer laat een bedrijf zien dat het maatschappelijk ondernemen en brandveiligheid hoog in het vaandel heeft. De bordjes worden de komende tijd stap voor stap over de veiligheidsregio verspreid, in nauw overleg met de lokale postcommandanten. Zo is volgende week De Ronde Venen aan de beurt.

BEDRIJFSHULPVERLENER

De VRU hoopt dat werkgevers die nog twijfelen of ze hun medewerkers toestemming moeten verlenen om brandweervrijwilliger te worden door het bordje sneller ja zullen zeggen. Bovendien, zegt Van Schaick, levert een brandweerman of -vrouw op de werkvloer een meerwaarde als bedrijfshulpverlener.
VRU blij met werkgevers van vrijwillige brandweer
"De VRU regelt voor de brandweervrijwilliger de uitgifte en het beheer van bhv-pasjes en zorgt ook voor hercertificering", aldus Van Schaick. "Het bedrijf hoeft voor die medewerker geen investering meer te doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.