Trein of fiets in plaats van auto: CO2-uitstoot verminderen met het 'low car diet'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een maand lang je auto thuis laten staan en in plaats daarvan op de (elektrische) fiets, in de trein of met een elektrische auto naar je werk. Ruim 1400 medewerkers van vijftien bedrijven uit heel Nederland gingen de afgelopen weken die uitdaging aan. Ze deden mee aan het 'low car diet'.
De campagne is een initiatief van Stichting De Reisbeweging. Volgens Naard Hermans van de stichting is het idee achter de actie vooral om mensen bewust te maken van de keuzes die ze hebben.

STIMULEREN

"We bieden tijdens die maand e-bikes aan en elektrische auto's. En we proberen mensen op een leuke manier te stimuleren om het anders te doen. Ook door te laten zien waaróm we dit doen. Omdat het duurzamer moet en we niet met z'n allen om 08.00 uur in de auto kunnen omdat we dan vast komen te zitten", zegt Hermans.
Door er een bedrijfsbreed project van te maken, zijn mensen ook eerder geneigd om zich echt in te zetten voor duurzaamheid, denkt Hermans. "Een topbestuurder doet ook altijd mee, zodat het niet alleen maar iets is van de werkvloer. Dus iedereen gezamenlijk meedoen en gezamenlijk aan het koffieapparaat daarover discussiëren."

LANGETERMIJNEFFECT

Op die manier ontstaat volgens Hermans een mindset, die ervoor zorgt dat mensen blijven nadenken over hun autogebruik. "We hebben deze campagne al eerder gedaan en het CPB heeft de langetermijneffecten onderzocht. Je ziet dat daadwerkelijk veel mensen anders blijven reizen."
"Het zal niet elke dag zijn. Maar als je al één dag in de week met de fiets gaat, of de trein of bijvoorbeeld thuis werkt, dan kun je al twintig procent van onze mobiliteit op de weg reduceren. Daar komen we al heel ver mee."
Vanmiddag maakt de stichting in Utrecht bekend welk bedrijf de meeste punten scoorde met duurzaam reizen. Het evenement wordt gehouden bij het Spoorwegmuseum.
Naard Hermens van Stichting De Reisbeweging over het low car diet

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.