Eerste paal geslagen van CollectieCentrum Amersfoort

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
AMERSFOORT - Met een beetje hulp van minister Van Engelshoven is vandaag de eerste paal geslagen voor de bouw van het nieuwe CollectieCentrum in Amersfoort.
Het wordt dé verzamelplek van kunstcollecties in Nederland. Schilderijen, meubels, sieraden, kleding; in totaal 675.000 kunstobjecten worden in de toekomst opgeslagen in het gebouw. Ze zijn afkomstig van het Rijksmuseum, Paleis het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
Bouw CollectieCentrum Amersfoort van start
Deze organisaties hebben nu nog allemaal hun eigen depot, op verschillende locaties in het land. Ze zijn toe aan vervanging om te kunnen voldoen aan de hedendaagse eisen. Een goed moment om de krachten te bundelen.

SAMENWERKEN

Gezamenlijk wordt daarom een nieuw pand neergezet, langs de A28 op industrieterrein Vathorst. Door alles samen te brengen op één locatie, verwachten de musea efficiënter te werken. De gezamenlijke collectie komt ook online te staan, zodat het voor andere musea makkelijker wordt om te kijken of ze iets willen lenen.
In de loop van 2020 moet het depot klaar zijn, maar het zal daarna nog wel even duren voordat het CollectieCentrum is ingericht. De vele bijzondere en kwetsbare kunstobjecten vereisen een voorzichtige aanpak.
De komende periode wordt al wel één en ander voorbereid. Zo wordt alles geregistreerd en gefotografeerd, wordt een conditiecheck gedaan en wordt alles ingepakt. In de zomer van 2021 moet de hele verhuizing klaar zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.