De lange weg naar een nieuw college in Amersfoort

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - In Amersfoort wordt vanmiddag na een lange periode van onderhandelingen het coalitieakkoord gepresenteerd. Ook de bijbehorende wethouders maken hun opwachting.
De onderhandelende partijen lieten de afgelopen tijd niets los, maar duidelijk is wel dat er een aantal lastige onderwerpen op tafel lagen.
De formatie in Amersfoort kwam na de verkiezingen moeizaam op gang. Alle stemmen moesten namelijk opnieuw worden geteld.

RESTZETEL

Het CDA vond dat noodzakelijk omdat de partij één stem te weinig had gekregen voor een restzetel. Na de hertelling kreeg het CDA inderdaad een extra zetel. D66 mocht vervolgens als grootste partij het voortouw nemen voor de eerste verkennende gesprekken. Half april adviseerde informateur Joris Backer om de echte onderhandelingen te starten met D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie. Tot teleurstelling van het CDA, die na deze verkenningsronde definitief afviel.

HOOFDPIJNDOSSIERS

De echte onderhandelingen vonden de afgelopen twee maanden plaats onder leiding van formateur Victor Molkenboer, die daarnaast ook burgemeester is van Woerden. Op voorhand was duidelijk dat er een aantal hoofdpijndossiers op tafel lagen en de inhoudelijke verschillen tussen met name de VVD en GroenLinks groot zijn.
Zo was GroenLinks altijd tegen de aanleg van de geplande westelijke rondweg, een besluit dat de gemeenteraad in 2016 nam. De andere drie partijen zijn voor. De standvastigheid van GroenLinks op dit punt werd vorige maand getest door een motie van de SP. Die stelde voor om de nut en noodzaak van de westelijke rondweg nog eens te meten. GroenLinks stemde tegen omdat de partij 'nog altijd een raadsmeerderheid ziet'.
Veel aanhangers van GroenLinks reageerden teleurgesteld op de sociale media. Het is goed mogelijk dat GroenLinks de kritiek op de weg tijdens de onderhandelingen heeft ingeslikt om op andere dossiers een stempel te drukken.

KOSTEN

Maar er waren meer hoofdbrekens. Zoals de stijgende zorgkosten. Op dit moment is er op de 33 miljoen euro die nodig is, jaarlijks 4 miljoen euro te weinig. Dat betekent of minder uitgeven aan zorg of geld weghalen uit een andere pot. Daar denken de partijen heel verschillend over.
Een andere kostenpost is de renovatie van het stadhuis. De voorbereidingen waren eerder al tijdelijk stop gezet omdat het onderwerp op de onderhandelingstafel ligt. Onlangs werd er opnieuw asbest ontdekt. Daardoor wordt het plan nu al duurder dan gepland, terwijl voor de renovatie al een bedrag uitgetrokken is van 30 miljoen euro.

WERKDRUK

In een tussentijdse rapportage van de onderhandelingen lieten de partijen recent zelf ook weten een groot aantal complexe opgaven te zien voor de komende jaren. Dat brengt volgens hen ook extra werkdruk met zich mee in het college waardoor er voor de komende periode geen vijf maar zeven wethouders nodig zijn.
Dat zorgde direct voor kritiek van een aantal oppositiepartijen. Ter vergelijking, steden van vergelijkbare grootte zoals Apeldoorn, Enschede en Den Bosch hebben maar vijf wethouders.
Het nieuwe college en het coalitieprogramma wordt vanmiddag om 16.00 uur gepresenteerd in Het Groene Huis in Park Schothorst. RTV Utrecht verslaggever Kees Hoogendijk zal via Twitter verslag doen van de presentatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.