Kunstzinnige fietsroute verbindt het Utrecht van Rietveld en Mondriaan zijn Amersfoort

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Ze hadden veel gemeen maar hebben elkaar nooit ontmoet: Piet Mondriaan uit Amersfoort en Gerrit Rietveld uit Utrecht. De twee wereldberoemde kunstenaars worden nu alsnog met elkaar verbonden doormiddel van een fietsroute tussen de twee steden. Vandaag wordt de laatste hand gelegd aan de kunstzinnige fietsroute.
De tocht is vernoemd naar de kunstenaarsbeweging waar Mondriaan en Rietveld bij hoorden: De Stijl. Wie de fietsroute volgt komt onderweg tien beelden tegen van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen. Alle tien de beelden verwijzen naar De Stijl, bijvoorbeeld door gebruik te maken van verschillende materialen en primaire kleuren, zoals kenmerkend is voor de kunstbeweging.
"Alle belangrijke spelers van De Stijl zijn geboren in Utrecht en Amersfoort", zegt Marije Lieuwens van Utrecht Marketing. "Die mensen kwamen elkaar allemaal tegen en hebben toen bedacht: er moet een kunstbeweging komen en het moet allemaal anders. En dat is nu dus wereldberoemd geworden."

SYMBOLISCHE ONTMOETING

"Wat wel bijzonder is, is dat Mondriaan en Rietveld elkaar nooit hebben ontmoet, ook al woonden ze op fietsafstand van elkaar. Dus dat is ook één van de ideeën van dit kunstwerk. Deze steden worden met elkaar verbonden maar het is ook een soort symbolische ontmoeting tussen deze twee grote kunstenaars."
Mondriaan zelf hield ook echt van fietsen, bleek uit brieven die hij schreef, zegt Lieuwens. "Hij had een eigen fiets die hij kon gebruiken als schildersezel. Dan fietste hij door het landschap wat hij daarna ging schilderen. In 1906 is zijn fiets ook een keer gestolen daar was hij heel boos over. Het was echt een heel erg geliefd object voor hem."
De fietsroute wordt zondag 24 juni officieel geopend met een fietstocht vanaf het Mondriaanhuis in Amersfoort naar Utrecht. De routekaart is dan ook te vinden op www.destijlutrechtamersfoort.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.