Week van de Invasieve Exoten van start: voorkomen is beter dan genezen

UTRECHT - Ze groeien als kool, planten zich massaal voort en richten enorme schade aan: dieren en planten die hier eigenlijk niet thuishoren. Om hier meer aandacht voor te vragen gaat vandaag de Week van de Invasieve Exoten van start.
"In Nederland komen meer dan 1500 exoten voor. Naar onze schatting is 10 tot 15 procent daarvan vroeg of laat invasief", zegt hoogleraar Rob Leuven. "En dan is de vraag: wat kunnen we daarmee."

DUIZENDKNOOP EN RIVIERKREEFT

Voorbeelden van dit soort 'woekeraars' zijn bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop en de rode Amerikaanse rivierkreeft. De wortels van de duizendknoop kunnen bijvoorbeeld beton open wrikken, fundamenten beschadigen en scheuren in het wegdek veroorzaken.
De Amerikaanse rivierkreeft droeg bij aan de uitroeiing van onze inheemse rivierkreeft, zegt Leuven. "Ze graven daarnaast ook holen en maken daarmee de oevers instabiel. Ze knippen riet, waarmee ook de oeverbescherming verminderd. En ze vreten veel ongewervelden in het oppervlaktewater weg, zoals larven van libellen of haften. Daarmee bedreigen ze dus ook de biodiversiteit."

BENUTTEN

De themaweek begint met een symposium over het benutten van invasieve exoten. Zo worden steeds meer invasieve soorten gebruikt in de keuken. Denk aan reuzenbalsemien voor sapjes, de Japanse duizendknoop als alternatief voor rabarber in taarten en natuurlijk de kreeftjes.
"Belangrijk punt daarbij is of het een oplossing van het probleem is of een nieuw probleem. In een aantal gevallen denken wij dat je daarmee ook het probleem kunt vergroten." Leuven wijst daarbij op de duizendknoop. "Je hebt maar een klein stukje van de wortel nodig om weer een nieuwe wortel te krijgen. En vooral door gebruik van de plant, kun je natuurlijk ook weer bijdragen aan verdere verspreiding." 

PREVENTIE

Eenmaal aanwezig, is het lastig om weer van de woekeraars af te komen. Leuven pleit dan ook voor preventie. "We hebben een inventarisatie gemaakt van wat er zoal in omringende landen aanwezig is. En we komen tot meer dan 100 invasieve soorten die al wel in andere landen aanwezig zijn en nog niet in Nederland."
"Dat betekent dat je dus weldegelijk door gewoon preventieve maatregelen te treffen - te zorgen dat die soorten niet worden geïntroduceerd als huisdier of als sierplant - kunt voorkomen dat het vroeg of laat in Nederland ook een probleem wordt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.