Broers uit Utrecht vast voor financiering terrorisme

© Koen Suyk, ANP
UTRECHT - Twee broers uit Utrecht zijn aangehouden omdat ze worden verdacht van het financieren van terrorisme. Volgens justitie hebben de twee geld gestuurd naar familieleden, die zich mogelijk hebben aangesloten bij IS.
De mannen van 35 en 36 jaar oud enkele duizenden euro's hebben gestuurd naar twee andere broers, die vermoedelijk naar Irak en Syrië zijn gereisd. De broers die naar het IS-gebied vertrokken staan daarom op de nationale sanctielijst terrorisme.
Ook een 40-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn is aangehouden. Zij is de ex van een vijfde broer, die ook richting IS-gebied was gereisd. Hij keerde in 2016 al terug en zit vast.

DOORZOEKINGEN

Afgelopen dinsdag werden de twee broers uit Utrecht al aangehouden. De FIOD kwam ze op het spoor na een melding van ongebruikelijke geldtransacties. Hun woningen zijn doorzocht, net als de woning van de vrouw uit Alphen aan den Rijn. Bij de doorzoekingen is administratie meegenomen. Bij één van de broers is ook een vuurwapen en munitie gevonden.
Geld dat familieleden overmaken aan uitreizigers kan gebruikt worden voor de financiering van de gewelddadige jihad en dat is strafbaar in Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.