Botenparade en zwemtocht: hoofdrol voor Utrechtse grachten dit weekend

Canal Pride Utrecht vorig jaar.
Canal Pride Utrecht vorig jaar. © Marian ter Haar
UTRECHT - Het wordt druk op de Utrechtse grachten dit weekend. Op zowel zaterdag als zondag worden de stadskanalen gebruikt voor evenementen. Zaterdag is er de Utrecht Canal Pride, een botenoptocht van LHBT'ers. Zondag is het tijd voor zwemtocht Singel Swim.
Utrecht maakt zich op voor een feestelijk weekend
Het drukke weekend trapt zaterdagmiddag af met de Utrecht Canal Pride. Dit wordt de tweede editie van de botentocht voor LHBT'ers met als doel de diversiteit te bevorderen. Dit jaar doen er 40 boten mee en zullen er naar verwachting rond de 25.000 bezoekers komen kijken.
Evert van der Veen van het inmiddels gesloten homocafé De Roze Wolk vaart zaterdagmiddag als eerste grote boot mee in de optocht. Voor de grote boten peddelen deze editie voor het eerst ook 25 kayaks. Van der Veen vindt dat een goede toevoeging: "Hoe meer kleur hoe beter zeg ik altijd. Het is leuk om met z'n allen op een boot te staan en diversiteit uit te drukken maar het is misschien ook leuk om dat individueel te doen."
Volgens Van der Veen is de optocht voor LHBT-rechten nog steeds nodig: "Vorig jaar zat ik op de boot van het COC en daar hadden we een heleboel net aangekomen Syrische vluchtelingen op de boot. En eentje was homo en die stond op de boot en zei alleen maar: 'Ik kan hier mezelf zijn en het publiek juicht me toe. Wat een bijzonder land zijn jullie.'" En dat is precies het doel van de optocht, aldus Van der Veen: "Dat is dus toch nog, niet alleen voor die Syrische vluchteling, moeilijk. En daarom moeten we goed opletten en vieren dat we allemaal anders zijn."
Evert van der Veen over Canal Pride: "Vieren dat we anders zijn"

SINGEL SWIM

Als de Utrechtse LHBT'ers nog liggen uit te slapen van de optocht en de vele straatfeesten en afterparty's op zaterdag is het de dag erna voor andere Utrechters tijd om te zwemmen. Dan trekt namelijk de Singel Swim door de Utrechtse Singel.
Deelnemers aan de Singel Swim beginnen bij park Lepelenburg en zwemmen vanaf daar naar de finish bij gevangenis De Vrije Wolf. Zwemmers kunnen 1,2 of 2 kilometer afleggen.
Met de zwemtocht wordt geld opgehaald voor onderzoek naar FSHD, een erfelijke spierziekte. In Nederland lijden ongeveer 2000 mensen aan deze aandoening. De deelnemers haalden al 55.000 euro op.
Singel Swim trekt door Utrechtse Singel heen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.