Kinderen wijzen Amersfoorter (75) aan als potloodventer, verdachte ontkent hardnekkig

© Pixabay
AMERSFOORT/MAARN - Tegen een Amersfoorter die wordt verdacht van potloodventen is een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf geëist. De 75-jarige verdachte zou vorig jaar in Amersfoort, Maarn en Woudenberg minderjarige kinderen hebben benaderd en hen zijn geslachtsdeel hebben laten zien terwijl hij zich bevredigde.
Hoewel een reeks slachtoffers en getuigen een duidelijk signalement van de verdachte en zijn auto hebben gegeven - zelfs de urine- en tabaksgeur die uit zijn auto kwam werd door de betrokken kinderen genoemd - ontkent de verdachte in alle toonaarden. Hij zegt dat hij voor een ander wordt aangezien en dat hij door blaasproblemen soms onderweg in een plasfles urineert.

PAARDENSTAART

De man heeft een karakteristiek uiterlijk. Hij draagt zijn haar in een paardenstaart en heeft een grote snor. Sommige kinderen herkenden hem als een buurtgenoot. Anderen beweren dat hij de vader van een schoolgenootje is. Ook gaven slachtoffers een gedetailleerde beschrijving van zijn geslachtsdeel.
De verdachte, die zelf ook jonge kinderen heeft, spreekt van vage beschuldigingen. Zijn advocaat betoogt bovendien dat de slachtoffers geen blijvende schade zouden hebben ondervonden van de voorvallen. Daarom vraagt hij om vrijspraak.

SPECIALE VOORWAARDEN

Het OM eist een werkstraf van 50 uur en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar. De aanklager wilde daar graag speciale voorwaarden aan verbinden, maar de verdachte werkte niet mee in gesprekken met een psycholoog en de reclassering.
Volgens de officier van justitie is de kans dat de verdachte zijn vermeende wangedrag herhaalt groot. De man heeft in de jaren tachtig in de gevangenis gezeten voor incest. Voor een vergelijkbare beschuldiging van schennis werd hij later vrijgesproken.

"GROOT GEVAAR"

"Hij is een groot gevaar voor andere kinderen", zegt de officier, "en misschien ook zijn eigen kinderen, wie zal het zeggen. Ik vind het zorgwekkend en griezelig, en ik vind het heel erg dat de verdachte geen openheid geeft."
Het vonnis volgt over twee weken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.