Hoge wetenschappelijke onderscheiding voor Beatrice de Graaf en Anna Akhmanova van UU

© Universiteit Utrecht
UTRECHT - Beatrice de Graaf en Anna Akhmanova van de Universiteit Utrecht hebben samen met vier andere onderzoekers de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap gekregen. Ze krijgen elk 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek.
De Stevinpremie en de Spinozapremie worden uitgereikt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NWO spreekt van "uitmuntend, baanbrekend en inspirerend werk".

ANNA AKHMANOVA

Akhmanova is hoogleraar cellulaire dynamica en expert op het gebied van het cytoskelet, een netwerk van eiwitdraden en eiwitbuisjes in een cel. Ze wordt ook gezien als pionier op het gebied van de nieuwste celbiologische technieken.
Volgens NWO deed Akhmanova een aantal baanbrekende ontdekkingen die lieten zien waar het cytoskelet precies voor dient en welke mechanismen aan die functies ten grondslag liggen. Voor haar bijdrage kreeg ze de Spinozapremie, een prijs die jaarlijks aan maximaal vier wetenschappers wordt uitgereikt.

BEATRICE DE GRAAF

De Graaf kreeg de NWO-Stevinpremie, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. De Graaf is hoogleraar internationale en politieke geschiedenis. Zij wordt geroemd omdat ze wetenschap, politiek, praktijk en maatschappij weet te verbinden.
Bij het grote publiek is De Graaf vooral bekend als terrorisme-expert. Vanuit die rol geeft ze advies aan publieke en private organisaties in binnen- en buitenland. NWO zegt over haar: "De Graaf weet zeer abstracte concepten te vertalen naar praktische discussies zonder daarbij de wetenschappelijke nuance uit het zicht te verliezen."

VOORDRACHT

Dertig onderzoekers waren dit jaar voorgedragen voor een premie. Op basis van de voordrachten, selecteerde een commissie kandidaten. Die zijn vervolgens voorgelegd aan buitenlandse deskundigen. Mede op basis van deze gesprekken zijn vervolgens de winnaars bepaald.
De Spinozapremie wordt sinds 1995 uitgereikt aan maximaal vier personen. Dit jaar is daar de Stevinpremie bijgekomen, die aan maximaal twee mensen wordt uitgereikt. 
Beide premies zijn een beloning voor de kwaliteit van onderzoek, maar bij de Spinozapremie ligt de nadruk meer op wetenschappelijk werk en fundamentele vraagstukken, terwijl de Stevinpremie meer gericht is op de maatschappelijke impact.
Een overzicht van de winnaars staat op de website van NWO.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.