Bob Ruers aangesteld als gedeputeerde in Limburg

© Robin van Lonkhuijsen, ANP
UTRECHT - Provinciale Staten van Limburg hebben vrijdag SP-senator Bob Ruers benoemd tot nieuwe gedeputeerde. Het voormalig Utrechtse raadslid volgt de onlangs opgestapte SP-gedeputeerde Daan Prevoo op.
Ruers verwierf als advocaat in Utrecht bekendheid in het bijstaan van asbestslachtoffers. Ruers is al dertien jaar senator. Daarvoor was hij van 1986 tot 2001 raadslid in Utrecht. De SP-Statenfractie ziet in hem een man die op dossiers als asbest, duurzaamheid en energie veel kennis in huis heeft.
Prevoo en vijf SP-Statenleden stapten op 27 april op na een conflict met het SP-bestuur. Vrijdag werden vier nieuwe SP-Statenleden benoemd, zodat de fractie teruggaat van acht naar zeven zetels. Een Statenlid van de SP stapte uit de fractie en gaat verder als eenmansfractie.
Prevoo liet voorafgaand aan de Statenvergadering weten af te zien van een zetel. Ruers vormt nu samen met Marleen van Rijnsbergen het SP-smaldeel binnen het college van Gedeputeerde Staten.
De oppositie in de Staten liet tijdens de stemming haar onvrede rond de gang van zaken in de SP blijken, door tegenstemmen uit te brengen op SP'ers die helemaal niet verkiesbaar waren. Zo stemden zes Statenleden niet op Ruers, maar op landelijk SP-voorzitter Ron Meyer. Heerlenaar Meyer zou zich zodanig bemoeid hebben met het werk van Prevoo en de Statenfractie, dat die het voor gezien hielden. Meyer ontkent dit overigens.
Behalve Meyer kregen ook oud-SP-Tweede-Kamerlid Jan de Wit en diens vrouw en ex-SP-wethouder van Heerlen Riet de Wit elk twee stemmen. De vertrokken Daan Prevoo werd met één stem herdacht, en afgesplitst Statenlid Edwin Bus kreeg ook een stem.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.