Vooruitblik: rechtszaak rond moord op 14-jarige Savannah van start

© Monique Dekker (Bewerking door RTV Utrecht)
UTRECHT - Maandag start de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak rond de moord op de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten-Spakenburg. De 17-jarige Angelo S. wordt verdacht van de moord, zelf ontkent hij er iets mee te maken te hebben.
Anders dan bijvoorbeeld bij de rechtszaak van Anne Faber, eerder deze week, behandelt de rechtbank deze zaak achter gesloten deuren. De verdachte is namelijk minderjarig en wordt daarom ook behandeld volgens het jeugdrecht.

ONDUIDELIJKHEID

Het proces heeft vrij lang op zich laten wachten. Er is veel onduidelijkheid over de doodsoorzaak van Savannah en de rol van de verdachte Angelo S. uit Den Bosch. De jongen zit sinds zijn arrestatie in de gevangenis in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn proces.
In eerste instantie werd hem doodslag ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) verzwaarde die aanklacht tegen hem op basis van nieuw internetbewijs. Wat er precies aan bewijs is gevonden, wilde het OM eerder niet kwijt. S. zelf zwijgt in alle talen.

ROMY

De moord op de 14-jarige Savannah kreeg vorig jaar veel media-aandacht. Het meisje was al vierentwintig uur vermist. Toen een voorbijganger een lichaam van een jong meisje vond, dachten velen dat ze was gevonden. Het bleek echter om de eveneens 14-jarige Romy uit Hoevelaken te gaan.
Het is misschien wel het meest onwaarschijnlijke scenario uit 2017: twee meisjes van 14 werden dood gevonden, hemelsbreed op nog geen twintig kilometer van elkaar. De zaken bleken uiteindelijk niets met elkaar te maken te hebben.
Op zondag 4 juni 2017 kwam het bericht dat op industrieterrein de Kronkels een lichaam is gevonden. Na middernacht bevestigde de politie dat het om het lichaam van Savannah ging.

GESLOTEN DEUREN

Hoewel de zaak dus achter gesloten deuren wordt behandeld, komt er af en toe wel wat informatie naar buiten. Zo blijkt er flink wat bewijs tegen de 17-jarige Angelo S. te zijn: hij staat op bewakingsbeelden met Savannah en was te zien op haar fiets. Ook zijn enkele spullen van de tiener op zijn kamer gevonden en zocht hij op internet naar een alibi.
Voor de rechtszaak zijn maximaal drie dagen uitgetrokken, woensdag staat gepland als uitloopdag. Waarschijnlijk wordt maandag het feitenrelaas doorgenomen met de verdachte, slachtofferverklaringen voorgelezen en de persoonlijke omstandigheden van Angelo S., zoals bijvoorbeeld de resultaten van de observatie in het Pieter Baan Centrum, bestudeerd.
Dinsdag worden het requisitoir van de officier van justitie, de strafeis, het pleidooi van de verdediging en het laatste woord van Angelo S. verwacht.

JEUGD TBS

De uitspraak van de rechter is wel openbaar. Doorgaans doet de rechter twee weken na een inhoudelijke behandeling uitspraak, maar kan daarvan afwijken als een zaak erg ingewikkeld is. Omdat S. behandeld wordt volgens het jeugdrecht, kan hij alleen jeugdgevangenis en jeugd-tbs krijgen. Dit kan op latere leeftijd worden omgezet in volwassen tbs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.