Coalitieakkoord De Bilt: tegelijkertijd groeien en hetzelfde blijven

Archief.
Archief. © ANP
DE BILT - De Bilt moet de komende vier jaar op duurzame manier groeien, maar tegelijkertijd niet te veel veranderen. Dat valt er tussen de regels door te lezen in het concept-coalitieakkoord dat VVD, GroenLinks, D66 en de VVD vandaag rondstuurden.
De partijen hebben het in het stuk over hun plannen voor de gemeente. Daarbij wil de coalitie "behouden wat De Bilt uniek maakt en waarde geeft." De partijen zetten daarom in op een duurzame groei met regionale samenwerking, zonder te verliezen "wat De Bilt maakt wat het is" en "zonder de rug naar de stad Utrecht te keren."
De coalitie vindt durzaamheid belangrijk. Het energieverbruik moet worden teruggedrongen. Daarom wordt er een programma gestart om woningen en gebouwen te isoleren. Ook worden er 845 woningen bijgebouwd, waarvan minstens 30 procent sociale woningbouw. De woningen komen verspreid over de zes kernen in de gemeente.
De coalitie wil verder een centrumplan ontwikkelen. De coalitie gaat dit in overleg met inwoners en ondernemers doen. Ook komt er een sporthal bij H.F. Witte.
De coalitie vindt verder de manier waarop er politiek wordt bedreven belangrijk. Dat moet effectief en collegiaal gebeuren. Dat laatste schoot er in het verleden wel eens bij in, als de afscheidsbrief van vertrekkend wethouder Hans Mieras geloofd mag worden. Die beklaagde zich over de omgangsvormen in de raad: "Ik merk ook aan mezelf dat ik me de laatste tijd steeds vaker erger aan de manier waarop we in de Biltse politiek met elkaar omgaan."
Op vrijdag 22 juni is er een perspresentatie van de nieuwe coalitie. Een week later worden de vier nieuwe wethouders voorgedragen voor benoeming in de gemeenteraadsvergadering.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.