Spaar Het Gein blijft alert op uitbreidingsdrang Amsterdam

© Vereniging Spaar Het Gein
DE RONDE VENEN - Vereniging Spaar Het Gein uit Abcoude vecht al 25 jaar tegen de uitbreidingsdrang van Amsterdam. In het verleden zouden er sportvelden in het natuurgebied komen, een dubbele spoorlijn en snelwegen. Maar door succesvol verzet werd er een streep gezet door al die plannen en bleef het gebied zoals het is: een baken van rust op de grens van de provincie Utrecht.
Het hardst werd er gevochten tegen een spoorlijn, herinnert oud-voorzitter Jan Swinkels zich. "Tien jaar lang moesten we knokken tegen minister Jorritsma. Ze legde verschillende moties van de Tweede Kamer naast zich neer."
Uiteindelijk ging ze toch overstag en ligt er nu een spoorlijn onder het water door. Daardoor is het gebied behouden gebleven. Dat is denk ik wel de grootste overwinning die we hebben geboekt."
Spaar Het Gein blijft alert op uitbreidingsdrang Amsterdam

RELATIEVE VEILIGHEID

Anno 2018 liggen er voor het gebied geen directe gevaren op de loer. De vereniging bestaat nog steeds omdat Amsterdam aan de deur blijft kloppen.
Toch is de club vrijwilligers niet meer weg te denken aan de onderhandelingstafel. Bestuurslid Gay Janette Walen is daar trots op.
"Maar we moeten echt blijven opletten. Van helikoptervluchten boven het gebied tot het ontwerp van een lelijke brug een stuk verderop. Maar daar denken we vandaag maar even niet aan. We bestaan al 25 jaar en dat mag best gevierd worden. Al hadden we uiteindelijk het liefst gezien dat we nooit actie moesten voeren. Het heeft ons als bewoners wel dichter bij elkaar gebracht!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.