Allergische reacties door onjuiste voedseletiketten

© ANP
UTRECHT - Mensen met een voedselallergie krijgen geregeld allergische reacties door verkeerde of onvolledige waarschuwingen op etiketten. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO.
De onderzoekers volgden een jaar lang 157 mensen met een door artsen vastgestelde voedselallergie. Elke keer dat die een allergische reactie kregen, moesten ze dat melden. Tegelijkertijd moesten ze dan een monster insturen van het product dat de reactie in hun ogen veroorzaakt had.
73 patiënten meldden tenminste één allergische reactie, die varieerde van huiduitslag en overgeven tot grote bulten over het hele lichaam en ernstige benauwdheid. Zes deelnemers kwamen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht.
In Nederland hebben tussen de 170.000 en 500.000 mensen last van een vorm van voedselallergie.

REPRESENTATIEF

Hoofdonderzoeker Geert Houben van TNO heeft tegen de NOS gezegd dat niet met zekerheid gezegd kan worden of de 157 deelnemers aan zijn onderzoek representatief zijn voor de hele groep mensen met een voedselallergie. "Het zijn allemaal patiënten van het UMC Utrecht, een academisch centrum waar alleen complexere patiënten behandeld worden."
"Maar ik weet wel dat als er in onze onderzoeksgroep in een jaar zes mensen op de spoedeisende hulp belanden door niet kloppende voedseletiketten, dat er dan in totaal elk jaar daardoor duizenden mensen in Nederland op de spoedeisende hulp terecht komen. En dan heb ik het nog niet eens over de ziekenhuisopnames. Bij dat aantal steken bijvoorbeeld de 100 ziekenhuisopnames die we jaarlijks hebben door voedselinfecties schril af."
Houben vertelt dat van alle terughaalacties uit de winkel van voedingswaren 40 tot 50 procent te maken heeft met de niet-vermelde aanwezigheid van allergenen. "Dat kost het bedrijfsleven honderden miljoenen", zegt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.