RIVM rekent op recordjaar voor tekenbeten

© ANP
BILTHOVEN - Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University verwachten dat deze en volgende maand ruim een half miljoen mensen een tekenbeet oplopen. Dat is in twee maanden tijd de helft van het gemiddelde jaarlijkse aantal.
Volgens het RIVM was er in de eerste vijf maanden van dit jaar al een stijging van 29 procent in het aantal mensen dat een beet meldde via de speciaal daarvoor in het leven geroepen site. De stijging is vooral het gevolg van het grote leefgebied dat teken hebben in Nederland. Ook is het seizoen waarin teken actief zijn langer geworden, doordat het eerder warm is in het voorjaar.
Bovendien ziet het RIVM dat het aantal (wilde) dieren stijgt dat 'gastheer' is van de teek, waardoor teken meer eitjes kunnen leggen. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Tegenwoordig krijgen ongeveer 27.000 mensen per jaar deze ziekte; vier keer zoveel als twintig jaar geleden.

DUITSE LABORATORIA

Lyme kan onder meer voortdurende pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken. Het RIVM doet nu onderzoek naar testen die in Duitse laboratoria worden gebruikt, om te kijken of daarmee aan het begin van de behandeling voorspeld kan worden wie klachten zal houden. Dat zou het misschien mogelijk maken om langdurige klachten alsnog te voorkomen.
Teken zitten vaak in struiken en hoog gras en stappen over als een mens of dier langsloopt. Voor mensen die deze zomer naar buiten gaan, is het belangrijk om te blijven controleren op tekenbeten, zegt het RIVM. Zelfs als mensen even in de tuin hebben gezeten, doen ze er goed aan hun huid te controleren.
Als een teek is verwijderd, moet het wondje drie maanden in de gaten worden gehouden op tekenen van Lyme, zoals een rode kring rond de beet en griepachtige verschijnselen. Het RIVM vraagt mensen om melding te doen van tekenbeten en Lyme via tekenradar.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.