Houtenaar brengt Romeinse Rijk in kaart van achter zijn computer

Vici.org zet de Romeinse geschiedenis op een net kaartje.
Vici.org zet de Romeinse geschiedenis op een net kaartje. © Vici.org
HOUTEN - Houtenaar René Voorburg is de afgelopen zeven jaar druk geweest met het in kaart brengen van het Romeinse Rijk. En dat doet hij allemaal van achter zijn computer. De geschiedenisliefhebber is namelijk bezig met een digitale Atlas van de Oudheid waarop het Romeinse Rijk gedetailleerd in kaart wordt gebracht. Dankzij zijn harde werk kan iedereen op vici.org precies zien hoe Utrecht er 2000 jaar geleden uit zag.
Een bezoekje aan Fort Vechten bij Bunnik bracht de Houtenaar op het idee om de verborgen Romeinse geschiedenis in een atlas te verwerken. Dat idee groeide uit tot de website vici.org, een site die de geschiedenis toegankelijk maakt voor iedereen en op een overzichtelijke manier presenteert.
Bezoekers van de site kunnen op een kaartje precies zien waar in de buurt er Romeinse wachtposten, grafvelden en tempels waren. Dit alles voorzien van foto's van door archeologen opgegraven spullen als helmen, maskers en standbeelden. Zo ontstaat een fraai beeld van hoe de provincie Utrecht er uit zag toen de Romeinen hier nog de scepter zwaaiden.
Voorburg is al sinds 2011 bezig om de website zo volledig mogelijk te maken. Inmiddels beschrijft zijn kaart niet alleen de Romeinse aanwezigheid in de provincie Utrecht, maar is ook de rest van Nederland, én Europa aan bod gekomen. Een grote klus dus, die best veel tijd kost: "Ik werk in Den Haag en kan in de trein veel doen. Ook op mijn vrije dag of in het weekend werk ik eraan. Soms neem ik er een kleine 'vakantie' van en dan ben ik iedere keer weer enthousiast als ik er weer mee bezig ga."
Inmiddels zit de Houtense Romeinen-expert vol interessante weetjes over de Zuid-Europese bezetters: "Wat mensen in de stad Utrecht denk ik niet weten en misschien ook niet zo leuk zullen vinden, is dat het kleine nabijgelegen dorpje Vechten tijdens het Romeinse Rijk een grotere rol speelde! Daar waren namelijk 1000 soldaten gelegerd, en in Utrecht maar 500."
Voorburg werkt niet meer alleen aan de kaart. Online zijn er honderden mensen die samen met hem nieuwe informatie toevoegen, op dezelfde manier als ook met de online encyclopedie Wikipedia gebeurt. En die hulp komt Voorburg goed uit, want als het aan hem ligt, moet er nog een boel gebeuren: "Ik wil graag dat de site verrijkt gaat worden door specifiek aan te geven wat waarbij hoort en er moeten meer foto's en visueel materiaal op komen te staan. Het is in ieder geval nog lang niet klaar!"
René Voorburg over Vici.org op Radio M

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.