RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zaak-Savannah: "Verdachte geeft geen openheid van zaken"

1/2
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De verdachte in de zaak-Savanahheeft vanochtend achter gesloten deurengesproken met de rechter. Hij heeftop de eerste procesdaggeen openheid van zaken gegeven. Dat meldt de persrechter van de rechtbank Midden-Nederland.

Vandaag stond de 17-jarige Angelo S. uit Den Bosch voor het eerst terecht tijdens een inhoudelijke zitting.De jongen wordtervan verdachtdat hij de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten vorig jaar heeft gedood. S., diealtijd heeft ontkend,wordter ook vanbeschuldigd dathijde fiets, ID-kaart enbankpas van Savannah heeft gestolen. De rechtbank in Utrecht heeft drie dagen uitgetrokken voor de zaak.

DESKUNDIGEN
Erwerdenvandaag onder meer twee deskundigen van het NFIgehoord eneen patholoog, waarschijnlijk over biologische sporen en de doodsoorzaak van Savannah. Een psycholoog ging inop de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.


AFSPRAAK
Savannahraakte op 1 juni vorig jaar vermist nadat ze een afspraak had met de verdachte. Haar lichaam werd enkele dagen later gevonden in een sloot op een industrieterrein in Bunschoten.

Het meisje had kort voor haar dood contact met S. via internet. De twee zijn ook samen gefilmd in Bunschoten. De doodsoorzaak was tijdens eerdere tussentijdse zittingen nog niet duidelijk. Nu is er in ieder geval wel over gesproken, meldt de persrechter."Daar zijn allerlei vragen over gesteld. Of daar wel of niet een conclusie uit getrokken kan worden, dat zal de rechtbank uiteindelijk moeten beslissen."


MINDERJARIG
Omdat de verdachte in de zaak-Savannah minderjarig is, wordt de zaak achter gesloten deuren behandeld en kwamen er weinig details naar buiten. "Hij is nu 17; ten tijde van het delict was hij 16", zei de persrechter. "Er moet in dit geval dus minder druk op de verdachte liggen. In de hoop dat hij toch wat meer kan vertellen".

Hij vindt het wel heel lastig"
Persrechter

De verdachte heeft vandaag volgens de persrechter "geen volledige openheid van zaken gegeven". "Hij voert wel het gesprek met de rechtbank. Maar hij vindt het wel heel lastig."

De zaak werd bijgewoond door familieleden van zowel Savannah Dekker als Angelo S. Nabestaanden hebben ook gebruik gemaakt van hun spreekrecht.

Nabestaanden hebben gebruik gemaakt van hun spreekrecht. U kunt zich voorstellen dat dat een hele emotionele aangelegenheid is"
Persrechter

STRAF
Het Openbaar Ministerie meldt morgen wat de strafeis is. Voor een jongere die 16 of 17 jaar is, bedraagt de maximale jeugddetentie 24 maanden. S. heeft al een jaar in hechtenis gezeten. De kans bestaat dus dat hij niet meerde gevangenis in hoeft, mocht hij veroordeeld worden.

Voor de rechtbank is het ook mogelijk om, afhankelijk vande (geestelijke) ontwikkeling, minderjarige verdachten als een volwassenete berechten. Daarnaastkan een PIJ-maatregel (jeugd-tbs) worden opgelegd voor maximaal zeven jaar. Indien nodig kan die worden omgezet in gewone tbs.

Verslaggever Dennis van Ommeren volgt de ontwikkelingen. Hij mochtde zaal dus niet in,maar was wel aanwezig bij de rechtbank in Utrecht.

Verslaggever Dennis van Ommeren over de zaak Savannah

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -