Zaak-Savannah: "Verdachte geeft geen openheid van zaken"

© RTV Utrecht / Rik Dogger
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De verdachte in de zaak-Savanah heeft vanochtend achter gesloten deuren gesproken met de rechter. Hij heeft op de eerste procesdag geen openheid van zaken gegeven. Dat meldt de persrechter van de rechtbank Midden-Nederland. 
Vandaag stond de 17-jarige Angelo S. uit Den Bosch voor het eerst terecht tijdens een inhoudelijke zitting. De jongen wordt ervan verdacht dat hij de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten vorig jaar heeft gedood. S., die altijd heeft ontkend, wordt er ook van beschuldigd dat hij de fiets, ID-kaart en bankpas van Savannah heeft gestolen. De rechtbank in Utrecht heeft drie dagen uitgetrokken voor de zaak.

DESKUNDIGEN

Er werden vandaag onder meer twee deskundigen van het NFI gehoord en een patholoog, waarschijnlijk over biologische sporen en de doodsoorzaak van Savannah. Een psycholoog ging in op de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

AFSPRAAK

Savannah raakte op 1 juni vorig jaar vermist nadat ze een afspraak had met de verdachte. Haar lichaam werd enkele dagen later gevonden in een sloot op een industrieterrein in Bunschoten.
Het meisje had kort voor haar dood contact met S. via internet. De twee zijn ook samen gefilmd in Bunschoten. De doodsoorzaak was tijdens eerdere tussentijdse zittingen nog niet duidelijk. Nu is er in ieder geval wel over gesproken, meldt de persrechter. "Daar zijn allerlei vragen over gesteld. Of daar wel of niet een conclusie uit getrokken kan worden, dat zal de rechtbank uiteindelijk moeten beslissen."

MINDERJARIG

Omdat de verdachte in de zaak-Savannah minderjarig is, wordt de zaak achter gesloten deuren behandeld en kwamen er weinig details naar buiten. "Hij is nu 17; ten tijde van het delict was hij 16", zei de persrechter. "Er moet in dit geval dus minder druk op de verdachte liggen. In de hoop dat hij toch wat meer kan vertellen".
Hij vindt het wel heel lastig
Persrechter
De verdachte heeft vandaag volgens de persrechter "geen volledige openheid van zaken gegeven". "Hij voert wel het gesprek met de rechtbank. Maar hij vindt het wel heel lastig."
De zaak werd bijgewoond door familieleden van zowel Savannah Dekker als Angelo S. Nabestaanden hebben ook gebruik gemaakt van hun spreekrecht.
Nabestaanden hebben gebruik gemaakt van hun spreekrecht. U kunt zich voorstellen dat dat een hele emotionele aangelegenheid is
Persrechter

STRAF

Het Openbaar Ministerie meldt morgen wat de strafeis is. Voor een jongere die 16 of 17 jaar is, bedraagt de maximale jeugddetentie 24 maanden. S. heeft al een jaar in hechtenis gezeten. De kans bestaat dus dat hij niet meer de gevangenis in hoeft, mocht hij veroordeeld worden.
Voor de rechtbank is het ook mogelijk om, afhankelijk van de (geestelijke) ontwikkeling, minderjarige verdachten als een volwassene te berechten. Daarnaast kan een PIJ-maatregel (jeugd-tbs) worden opgelegd voor maximaal zeven jaar. Indien nodig kan die worden omgezet in gewone tbs.
Verslaggever Dennis van Ommeren volgt de ontwikkelingen. Hij mocht de zaal dus niet in, maar was wel aanwezig bij de rechtbank in Utrecht.
Verslaggever Dennis van Ommeren over de zaak Savannah

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.