RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verontwaardiging dat bedrijf verwaarloosde teckels mag doorgaan

WOERDEN - Niet alle teckels van defokkerij in Woerden waar zaterdag een inval werd gedaan,zijn in beslag genomen wegens verwaarlozing. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen RTV Utrecht. Dat betekent ook dat de fokkerij aan het Breeveld nog in bedrijf is.

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen aangekondigd. De partij is boos dat de fokker gewoon mag doorgaan met het bedrijf. "Dit kan niet waar zijn", zegt Kamerlid Femke Merel van Kooten.


De fokkerij wordt gerund door een moeder en dochter. Zaterdag werden bij het bedrijf 150 teckels in beslag genomen. Volgens een woordvoerder van de NVWA is de situatie niet zo schrijnend dat het hele bedrijf dicht moet. "In totaal zijn er ongeveer 250 honden aangetroffen, maar we hebben ze niet allemaal meegenomen, omdat het niet met alle honden even slecht ging."

De woordvoerder vervolgt: "We kunnen alleen de honden weghalen waarvan we kunnen aantonen dat de papieren niet op orde zijn, waardoor weniet weten of ze ingent zijn. Of hondenwaarvan we zien dat ze slecht onderhouden zijn doordat ze bijvoorbeeld te weinig eten of te weinig drinken krijgen."

De fokkerij is onder twee namen bekend. Het gaat om de fokkerijen 'Wie Anders' en 'Van de Vliegende Kiep'. Volgens de NVWA is het in ieder geval een bedrijf waarbij de invallen zijn gedaan. "Hoe ze dat administratief precies geregeld hebben weten we niet."

PUP GEKOCHT
Liesbeth Schmidt-Crans kocht in februari een hondje bij het bedrijf. Ze schrok enorm toen ze naar binnen ging. "Een stank kwam je tegemoet dat sloeg je op de adem. Ik kwam in een grote woonkamer en daar was het echt een enorme troep. Je kon nauwelijks ergens zitten."

Ook zijn er twijfels over wie nou de moeder is van haar pup Kareltje. Twee keer kwam ze nog bij de fokkers en twee keer werd een andere teckel als de moeder aangewezen. Maar dat is niet het enige dat niet klopt: "Ik zou dus een dwergteckel hebben gekocht, staat ook in zijn boekje. Maar ik heb dus een volwassen standaard teckel, hij is al bijna tien kilo. Ik zeg altijd, het is net een vlaamse reus. Ik moet hem met kerst binnenhouden!"

OPVANGOUDERS
De in beslag genomenhonden zijn op dit moment opgevangen bij een zogenoemde opvangouder, meldt de NVWA. "De dieren blijven overigens wel eigendom van de fokker, dus als die ze terug wil hebben, en die is er toe in staat om dat te regelen, dan kan dat. Maar dan moet de fokker wel de kosten voor het onderhoud en de verzorging betalen die nuworden gemaakt."

OPGELICHT
Afgelopen mei besteedde het programma 'Opgelicht' al aandacht aan de fokkerijen in Woerden. Volgens de NVWA is die uitzendingeen van de redenen voor de inval, want zewaren zelf eerder algaan kijkenbij het bedrijfen erkwamen tips binnen bij de politie.


TECKELCLUB
Op de website van de Nederlandse Teckelclub is te lezen dat de fokkers 'uit het lidmaatschap van de Nederlandse Teckel Club zijn ontzet'. Dat gebeurde vorige maand al, naar aanleiding van de uitzending van 'Opgelicht'. De club wil vandaag telefonischniet reageren op de inval.

Bij RTV Utrecht komenmeerdere berichtenbinnen van mensen die wel eenteckeltje willen adopteren en ook bij de NVWA staat de telefoonroodgloeiend. Tochis datvolgens de NVWA nog lang niet aan de orde. "De teckels blijven voorlopig dus eigendom van de fokker en eerst blijven ze bij de opvangouders om aan te sterken. Tot die tijd worden er geen honden uitgedeeld."

Dat er nog hondjes in Woerden zitten vindt mevrouw Schmidt-Crans ongelooflijk: "Ik vind dat heel erg, ik kan niet oordelen in wat voor situatie de honden nu zitten, maar de keren dat ik daar geweest ben vond ik het een hele trieste bedoening."

SANCTIES
Over eventuele sancties tegen de fokkerij is nog niks bekend. Wel gaat de NVWA kijken of de fokkerij overtredingen heeft begaan: "Waar ze boetes voor krijgen en waarze overtredingen zijn begaanwaar je strafrechtelijk aan de gang gaat."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -