Utrechtse boekwinkel komt met alternatief boekenweekgeschenk

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse boekwinkel Savannah Bay zoekt een alternatief voor het boekenweekgeschenk. De eigenaresse vindt het thema van de boekenweek van volgend jaar helemaal niks. Het thema is: De moeder de vrouw, naar het gedicht van Martinus Nijhoff.
Volgens Mariska Verbeek van Savannah Bay gaat het vooral om de formulering. "Heel veel mensen hebben de verwijzing naar het gedicht niet meteen door. En dan klinkt het al heel snel als een soort oubollig jaren '50 zinnetje: moeder de vrouw. Alsof elke vrouw vooral moeder is, of dat moeder zijn het belangrijkste is dat een vrouw kan zijn. Moet dat nou het thema zijn waarmee we een nieuwe generatie mensen naar de boekwinkel gaan krijgen?"
#METOO
Verbeek heeft ook een suggestie om het thema anders aan te vliegen, want met 'de vrouw' of 'het moederschap', is volgens haar niks mis: "Ik zou wel kunnen denken dat je vrouwen, of de rol van vrouwen, gezien de hele #metoo-discussie, de opkomst van een soort nieuw feminisme bij jonge mensen, dat je daar iets mee doet in het thema."

BOEKENWEEKGESCHENK

Daarom wil de boekwinkel ook een ander boekenweekgeschenk gaan aanbieden, geschreven door een vrouw. "Het heeft er ook mee te maken dat er zo weinig vrouwelijke auteurs de kans krijgen het boekenweekgeschenk te schrijven, maar het gaat mij toch vooral om het thema: dat het anders wordt ingevuld, dat je een nieuwe generatie daarmee inspireert."
Dat betekent niet dat de boeken van de auteurs van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay, Jan Siebelink en Murat Isik, niet in haar winkel zullen liggen. "We gaan Jan Siebelink en Murat Isik met open armen ontvangen. Klanten krijgen vervolgens de keus welk geschenk ze willen hebben."
Niet alleen bij de boekwinkel zijn ze ontevreden over het thema, ook bijna 300 schrijvers, dichters en uitgevers laten van zich horen. In een open brief in de NRC verwijten zij de organisatie dat het thema gender-ongelijkheid in het vak bevestigt en in stand houdt.
Wat het 'alternatieve' boekenweekgeschenk gaat worden heeft Verbeek nog niet besloten. De CPNB zegt in een reactie op de website van de Boekenweek dat ze dit nooit heeft willen veroorzaken. "Dat over het thema zo'n groot misverstand is ontstaan, spijt ons zeer, en het idee van moeder de vrouw aan het aanrecht is nooit het beeld geweest dat wij wilden belichten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.