Bewoners Kromme Nieuwegracht: "houd vrachtwagens tegen"

UTRECHT - Bewoners van de Kromme Nieuwegracht zijn de zware vrachtwagens die door de straat rijden helemaal zat. Vrijwel dagelijks rijden vrachtwagens langs de gracht die te groot of te zwaar zijn en daar ook niet mogen komen. Chauffeurs negeren het verbodsbord en daarom willen de bewoners dat de gemeente strenger gaat controleren.
De Kromme Nieuwegracht verzakt
Trede voor trede loopt Ronald van der Krogt door zijn werfkelder richting het water. Een groot stuk van die kelder ligt onder de weg en hoe meer Ronald richting de kademuur loopt hoe slechter de constructie. "Deze muur is dus van de gemeente en die is helemaal gescheurd", zegt Van der Krogt. In zijn kelder is goed te zien hoe kwetsbaar de werfkelders zijn. De scheuren zitten in het plafond en in de muren. Hij en zijn mede-straatbewoners willen hun kelder graag opknappen, maar dat heeft geen zin als de gemeente niets aan de fundering doet.

FOTO'S

Alle bewoners van de Kromme Nieuwegracht hebben een broze werfkelder. Ronald woont aan het begin van de gracht, maar ook zijn buren halverwege en aan het einde van de straat zien de staat van hun werfkelder verslechteren. Een grote boosdoener zijn de vrachtwagens die de straat gebruiken als toegangsroute naar het centrum. Bewoner Kees Adema vertelt: "We zijn foto's van de afgelopen twee à drie weken gaan verzamelen. Je ziet dat er overtredingen zijn van vrachtwagens die vijf tot tien keer het toegestane gewicht hebben."
Bij het binnenrijden van de straat staat een verbodsbord voor vrachtwagens met een hogere as-last dan twee ton. Maar chauffeurs negeren het bord zeggen Van der Krogt en zijn buren. Vorige week is een vrachtwagenchauffeur beboet die met een te zware lading de binnenstad is ingereden, maar het gebeurt zelden dat er een bekeuring wordt uitgeschreven, zegt Ronald van der Krogt: "Dat was een toevalstreffer. Ik heb het in al die tijd pas één keer gezien dat een vrachtwagen is aangehouden."

GESPREK

De gracht kan het gewicht van de vrachtwagens absoluut niet aan, zeggen de straatbewoners. Ze wijzen op kuilen in het wegdek en scheve paaltjes, de bruggetjes die alleen door een noodoplossing begaanbaar zijn en de slechte staat van de kademuur. Vorig jaar zijn bewoners al met de gemeente in gesprek gegaan over de situatie aan de gracht. Ton Schoonhoven, een bewoner die erbij was, heeft dat gesprek als prettig ervaren, maar heeft wel zijn bedenkingen: "Iedereen is welwillend en vriendelijk, alleen er gebeurt eigenlijk niks."
Voor de bewoners is de maat nu vol. Met de foto's van de te zware vrachtwagens in de hand hopen ze dat de gemeente nu eindelijk iets gaat doen: "Zet iemand neer aan het begin van de gracht die ze tegen houdt. Dat kost geld, dat weet ik, maar goed, als hier een vrachtwagen door de werfkelder zakt zijn we miljoenen verder", zegt Van der Krogt.

REACTIE

De gemeente zegt de zorgen van de buurtbewoners "te begrijpen". "We zijn ook met hen in gesprek hierover", aldus een woordvoerder. "We onderzoeken momenteel hoe we het beste om kunnen gaan met het verkeer op de Kromme Nieuwegracht. Onze handhavers controleren dagelijks op aslast in de binnenstad, zo ook op de Kromme Nieuwegracht." Voor de laatste stand van zaken rond de herstelwerkzaamheden aan de gracht verwijst de gemeente naar een raadsbrief van eind februari.
Ronald van der Krogt in zijn werfkelder.
Ronald van der Krogt in zijn werfkelder. © RTV Utrecht / Jiri Glaap

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.